facebook
twitter

Първа страница

Кабинетът иска да промени всички условия за американските изтребители

Топката е в парламента, като ключови ще са гласовете на ДПС
3015
Илияна Кирилова
Каракачанов обявява решението на правителството в присъствието на шефа на отбраната Андрей Боцев (от дясно на ляво) и на командира на Военновъздушните сили Цанко Стойков.

Всички досегашни условия по конкурса за придобиване на нови изтребители може да се променят. Това се разбра от думите на военния министър Красимир Каракачанов в сряда. Вицепремиерът представи публично решението на правителството, с което то иска разрешение от парламента да започне преговори с правителството на САЩ за придобиването на изтребители F-16V Block 70. Именно американските самолети бяха предпочетени пред "Грипен" и "Юрофайтър" от експертна комисия, а после и от политико-военна група.

Сега кабинетът иска одобрение от Народното събрание преговорите с американската държава да се водят от министрите на отбраната, на финансите, на външните работи и на икономиката. Предлага и парламентът да му даде разрешение при преговорите да се отклони от заложените в конкурса изисквания. На практика това може да е всеки един от спорните параметри - цена, срок на доставка, начин на плащане. Преди решението на правителството друг от участниците - "Грипен", обяви, че не е съгласен с класирането си на второ място и че американската оферта отговаря само на 4 от 7 изисквания на българската страна. Цената, срокът на доставката и начинът на разплащания са сред тях. Ако парламентът се съгласи, изискванията може да се променят, което поставя въпроса защо тогава изобщо се прави конкурентен подбор на оферти.

В сряда Каракачанов отново подчерта, че няма никакво решение за купуване на самолети, а само се иска разрешение за започване на преговори със САЩ. Когато се стигне до покупка, това ще стане с международен договор между две държави, който задължително ще е одобрен от парламента. "Много ясно заявих, че водим разговори със САЩ, което доведе до много спекулации – че едва ли не Министерският съвет е решил да сключи договор. Имаме уверение и от Белия дом, че цената ще бъде коригирана", каза той.

Часове преди правителственото заседание Белият дом потвърди ангажимента си да отговори на българските “бюджетни и оперативни изисквания” за придобиването на нови изтребители. "Ние сме убедени, че F-16 Block 70 предлага на България най-добрата възможна комбинация от цена, бойни способности и взаимна съвместимост с другите натовски военновъздушни сили. Ако F-16 Block 70 бъде избран от България, той ще служи на българските ВВС ефикасно и надеждно десетилетия наред”, посочват от администрацията на президента Доналд Тръмп.

Каракачанов тълкува тези думи като обещание да се влезе в заложената сума от 18 млрд. лв. с ДДС за 8 самолета. В същото време той обяви, че финансовият министър не е поставял таван на сумата, която може да бъде платена. Не е вярно, че има праг от 2 млрд. лв., отговори той на журналистически въпрос. И той, и САЩ обаче индиректно потвърждават версията, че американската оферта е над заложеното. За това подсказва и твърдението, че в офертата влизат оборудването и въоръжението.

Каракачанов отново обясни, че "Грипен" не е предпочетен, защото офертата му се вмества в цената, но без част от оборудването и цялото въоръжение. За тях щяло да бъде необходим нов договор, и то отново със САЩ, и никой не можел да каже колко ще струва. По изчисленията на експертите на МО било възможно така и шведската оферта да надхвърли заложената сума.

„Ако не се получат преговорите със САЩ, ако условията, които ни се предложат, не са изгодни, ще бъде докладвано на Министерския съвет и оттук нататък парламентът си взема решението. Това ни открива възможност при неизгодни условия ние да продължим преговори с някоя друга от страните”, каза Каракачанов. После обаче обяви: „Каквито и преговори да проведем със Швеция и Италия, без да имаме договор със САЩ за въоръжението на техните самолети, ние договор не можем да подпишем или ще увиснем в положението на някои други централноевропейски държави, които купиха едни самолети и чакаха няколко години да придобият въоръжението. Затова се започва със страната, която ти предлага пълния пакет, и не зависиш от трета страна в преговорите за оборудване, въоръжение и каквото и да е било друго”.

Предстои предложението да бъде разгледано от парламента. Очаквано БСП се обяви срещу него. Подобна позиция се очаква да заемат и депутатите на "Атака" и "Воля". В сряда по ТВ "Европа" Валери Симеонов от НФСБ поиска конкурсът за изтребители да бъде прекратен и да се обяви нов. По този начин ключовата роля може да се падне на ДПС. Президентът Румен Радев нарече избора връх на лобизма, а процедурата - опорочена.

 

КОМПРОМИС

Военният министър даде да се разбере, че със сигурност ще се промени изискването първите 2 самолета да се доставят в срок от 24 месеца. "Срокът за доставка вероятно ще бъде по-голям от записания в актуализирания проект за инвестиционен разход – 24 месеца. Това отсега е ясно. Въпросът е колко ще бъде отклонението“, каза Каракачанов. Амбицията на правителството била да сключи договора до края на годината. Ако се стигне до договор, първите бройки можели да се очакват към 2023 г., защото преди това заводът трябва да произведе машини по вече сключени договори със Словакия и Бахрейн. 

22

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Само 9 дребни риби са в затвора за корупция

25.03.2019

Доротея Дачкова

1265 3
Политическата съдба на Цветанов вся разкол в коалицията

25.03.2019

Людмил Илиев

2703 2
Лондон за първи път заговори за нов референдум за Брекзит

25.03.2019

725

Коментари

nikcv

Въпроса е решен и няма защо да го дъвчат!За герб е ясно но се чудя на тия патриоти воеводи?

muncho1876

 Сигурно има и по-евтини "прахосмукачки" . Компановачната схема е морално (много) остаряла. Въпросът, че е спрян от производство преди 10 години, означава, че като маневреност, поведение на малки скорости , управляем вектор на тягата на двигателя, механизация на крилото - няма как да бъдат променени. Трудно ми е да гадая за обема на сделката, но допълнителните разходи ще бъдат в пъти пивече от цената на самолетите. Консумативи, резервни части, ГСМ, лаборатория обективен контрол, наземно оборудване, КИА и ...т.н. и т.н. Накратко казано - москвич с борден компютър.

Хулиган

Едно време за бай ви Тодор казваха, че телефонът му за пряка връзка с Москва бил без микрофон, само със слушалка.

Тия изглежда са наследили същия телефон...

 

http://www.drago.info/index.php/2017/12/07/kmeta-r...

Stern

Някой да обясни защо беше целия цирк с поставяне на условия, щом печели единственият, който не се вмества в тях?

Да не напомням, че в тези 1,8 млрд уж трябваше да влиза и оборудване, и въоръжение.

Но поне пререканията ще спрат щом гласуването в парламента зависи от ДПС. Досега те доказаха че са верен съюзник на гробарите, когато се отнася до важни гласувания. Пък и трябва да върнат рестото за получения от ГЕРБ подарък за Доган.

Mitnicharъ

Зам. шефката на СААБ твърди, че в тяхната оферта е заложено пълното оборудване  по изискванията на офертата, плюс цялото искано от нашата страна въоръжение. Зам.премиерът Каракачанов твърди, че това не е така. Някой лъже флагрантно. Кой ?

Индженеро

Стига рев! Не сте ли скивали как Ф лупа по два Мига с крила. Даже къртечницата не пуска.

генек

Ами има още да се учат... Кой прави така? Най-напред се вземат спесификациите от нужната фирма и после се правят условията по тях. А сега - ще променят със задна дата условията...- Калинки и в продажничеството...

Впрочем, Цвъка ще напъва - трябва да се заслужи второто гражданство...

----------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Леля_Стойка_III

Ако направят спецификациите по техническите данни на Ф-16 има опасност Грипените да се представят по-добре или шведите да дадат по-добра оферта. За това проформа конкурс както всички в територията и после както ние си знаем. М@йната му на правото, на международното право, бизнес етикета и морала - нашето оправдание е, че всички знаят сме на пряко подчинение от САЩ. "Тъй каза шефа"!

Solace

Ако се започне отклоняване от параметрите за нагласяне на правилната покупка, швеците ще ни съдят. И ще ни осъдят, при нормален съд. Да не говорим за трясването на вратата за бъдещ бизнес с Швеция.

Тук вече не говорим за по-добрия самолет, говорим за спазване на елементарни конкурсни правила. За вибронастилката по Графа се вдигна вой до небесата, а ситуацията е същата.

 

И какво, по дяволите, ще прави министъра на външните работи на преговорите? Ще носи водичка, ще се хили тъпо, ще се снима и после ще се хвали по медиите и фейсбуците?

Solace

И още нещо се сетих - програмата, доколкото помня, е за 16 самолета. Сега купуваме 8, а другите 8 щем - не щем ще са същите. Но на каква ли цена ще ни ги дадат - допускам да е по-висока...

blue_fish

Онзи ден, в статия във вестника беше посочена цена 1,8 млдр долара, вместо лева. Днес тук четем за цели 18 млрд лева !  Дайте, моля, малко по-внимателно!

вила

Задължително е създаването на  нова инфраструктура,която може да е и повече.Главната цел е ние да построим летища за авиацията на САЩ...

Гaндaлф

Не само шведите, но и италианците.

Дерсу Узала

108 на 108 гласа за F16, всичко зависи от Доган...

http://www.gudelnews.com/2019/01/108-108-f16.html

 

https://3.bp.blogspot.com/-ByWu1uumEuc/XDWrYvamE6I...

PRIMA PRESS

КАК ЩЕ ИЗТЪЛКУВАТЕ УВАЖАЕМИ: АВТОР, РЕДАКТОР, КОРЕКТОР –  ФРАЗАТА И ЦИФРАТА В НЕЯ: "Каракачанов тълкува тези думи като обещание да се влезе в в заложената сума от 18 мрлд. лв. с ДДС за 8 самолета"     

КАКВИ 18 МИЛИАРДА, КАКВИ ПЕТ ЛЕВА? ИЗЛОЖИХ СЕ КАТО ВИ ЦИТИРАХ ВЪВ ФЕЙСБУК. ДЖИМИ НАЙДЕНО МИ СЕ НАДСМЯ, ЧЕ ВИ ЧЕТА ИЗОБЩО. БЪДЕТЕ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ НА НИВО! ИНАЧЕ СТЕ ЕДИНСТВЕНИТЕ ОБЕКТИВНИ И НЕНАТЕГАЧИ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ББ, НО ЛЪЖИЧКА КАТРАН ОПОРОЧАВА КАЦАТА С МЕД.

 

                                                                                                                                              https://www.segabg.com/category-first-page/kabinet... © Segabg.com 2019"

Иван BG1

Има "АКТУАЛИЗИРАН ПРОЕКТ ЗА ИНВЕСТИЦИОНЕН РАЗХОД" „Придобиване на нов тип боен самолет“ - това е конкурсната документация за избора. Приет е от Министерски съвет - сегашният. В него има следните задължителни основни изисквания за анализ и съответствие на възможните варианти за реализация на проекта. А те са следните:

1. Самолетът да е произведен и да е на въоръжение в поне една страна-членка на НАТО и/или ЕС

2. Tипът на самолета да е в експлоатация към настоящия момент и към момента на сключване на договора за придобиване.

3. Характеристиките на самолета да покриват утвърдените оперативни и тактико-технически изисквания.

4. Употребяваните самолети да притежават остатъчен ресурс не по-малък от 50% от назначения технически ресурс и не по-малко от 50% от назначената календарна продължителност на експлоатация (ако има такава), но не по-малка от 20г.

5. Наличие на отговор на RFI. 6. Срок за доставка - не повече от 3г. от влизане в сила на договора.

7. Съответствие на финансовата рамка за реализация на проекта. - 1,8 милиарда с ДДС - плащане - разсрочено от 2018 - 2027 г. .............. и т.н. който го интересува данните са достъпни.

Нашето правителство се спира на F-16-block 70.

Самолет "F-16 Block 70" за който ще преговарят, реално не съществува - няма произведен нито един. Параметрите на "F-16 Block 70" са само на хартия. Нещо повече, отвъд океана заявяват, че в новият завод който "ЩЕ БЪДЕ ПОСТРОЕН" в Грийнвил, щата Южна Каролина, ще се използват най - добрите специалисти произвели хиляди F-16 / от средата на седемдесетте години / във Форт Уърт в щата Тексас. Но най-напред, като се построи завода, ще се произведат заявените вече самолети за Бахрейн и Словакия!!!!

Министърът на отбраната днес заяви, че във вчерашното правителствено решение, е прието да се разреши проектът на международния договор да се отклони от задължителните изисквания, посочени в Актуализиран проект за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет", който е одобрен от Народното събрание през 2018 г.

Господи, прибери си управляващите.

Взели са Решение, какво трябва да търсят, а сега ще променят изискванията. Оставам на Вас да коментирате, защо стана така!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ха сега преценете, на колко от основните задължителни изисквания при избора, не отговаря офертата от САЩ!!!!!!!!! Ако такава "писмена" въобще има, щото се говори, че вместо Оферта има диплянка с добри намерения:)))))

Brick13

Хак ни е ...и пак гласувайте за Гроб или си стоите в къщи.......е няма такъва държава с талива калинки в управлението....

Begemot
снимка на Begemot

Малк офтопик - но...На снимката има двама с униформа, с генералски лампази. Омачкани, негладени, изсулени,  неопрятни. Приличат на ж п кантонери, спали доесга в крайпътния кантон. Даже и на тиловаци -  артелчици не го докарват.КЕЧ на времето излизаха в отпуска по стегнати от тия.

вила

Работата опря до  ефенди аамет.

mi6osp.

Правителството пак напира към обичайния си вариант- поправка на грешка с нова грешка или колкото повече мърда, толкова повече им /ни/ влиза.

Ай Сик TIR

 

Всички досегашни условия по конкурса за придобиване на нови изтребители може да се променят.

Хм, хем игра с "белязани карти", хем смяна на правилата по време на самата игра. Това не са мошеници. Това е нещо по-лошо.Тия служители на коя държава са и чии интереси се опитват да пробутват, в грубоватото си нарушаване на закони и конституция? Да анулират търга и да се измитат от оцапания терен...

Aristogan

Сделка, която е "нарисувана" за прокурор.

 

Прокурорът обаче тещо се скатава.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×