facebook
twitter

Първа страница

Кабинетът бързо удовлетвори Варна и Георги Гергов с 43 млн. лв.

Решението за Дупката идва при съмнения на общински съветници за цената и насред вътрешни трусове в БСП
1370
Снимка: Архив

Правителството отпусна вчера 43.2 млн. лв. на община Варна, за да купи тя от пловдивския бизнесмен Георги Гергов празния терен, известен в града като Дупката. Управата в морския град поиска парите миналата седмица, а решението на министрите дойде на първото им заседание след това. То се взема и в момент, в който вътрешната опозиция в БСП е предприела атака срещу лидера Корнелия Нинова. Гергов, който до пролетта на 2017 г. бе в ръководството на партията, е сред опонентите й.

Дупката е парцел около 3 декара в идеалния център на града, зеещ още от периода на социализма. Тогава се ражда идея там да бъде построен голям търговски дом. През 90-те години на миналия век имотът е приватизиран, а после става собственост на Гергов. Бизнесменът обаче така и нищо не построи там. Правителствата на ГЕРБ демонстрираха усилия да се справят с проблема. Малко преди падането на първия кабинет финансовият министър Симеон Дянков заговори за сделка с Гергов, а при втория бе замислена схема с Пловдивския панаир, който е под контрола на бизнесмена – градът под тепетата и Варна получават държавния дял от Изложението, а Варна го заменя за акциите в Дупката. В крайна сметка всичко остана на ниво намерения. Имотът стои все така “скрит” от погледи на жители и гости чрез ограда, а общинската управа през годините лансираше различни идеи за облагородяване, ако стане собственик - градинка, музей на открито, паметник и т.н. Теренът е и археологически ценен, тъй като в него е разкопана стена от античния Одесос.

Последните общински идеи за имота, нахвърляни от главния архитект Виктор Бузев, касаят паметник на Кирил и Методий, археологически парк или малка сцена за концерти. Бузев смята, че ако общината не придобие терена, той може да бъде застроен. При обсъждането в местния парламент миналата седмица на сделка с Гергов се противопоставиха малко съветници. Григор Григоров от “Реформатори и патриоти” заяви, че общината може да се сдобие с декапитализирано дружество, Костадин Костадинов (партия "Възраждане") акцентира, че не бива да се бърза, защото върху имота не може да се строи заради разкопките. Според бившия транспортен министър Данаил Папазов пък, който сега е съветник, 43 млн. лв. са твърде висока цена. Малко по-късно Корнелия Нинова обяви, че и представителите на БСП са били против. Всичко това не обезпокои мнозинството на ГЕРБ в съвета.

14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Бензинът отново поскъпва шоково

22.04.2019

Алиса Иванова

2510 4
Прокуратурата нехае за рекордьора на имотния скандал
Метрото в София не помага на много хора да слязат от колата

Коментари

mi6osp.

Ход на Борисов и Цветанов- елементарен опит да разцепи предизборно БСП.

Mrx

Туй милионите за нищо ги нямат. За една дупка 43 милиона. По-добре беше да платят на Гергов за ЦУМ, за да преместят историческия музей там. Къде е той сега на фичка си майна в Бояна.

Като гледам противниците на Корнелия всички миришат на олигарси и застъпници на капитализзма. Найденов, Гергов, Овчаров и кой ли не от тези, които се облажиха от прехода. БСП трябва да се отърси от тези и да се дръпне още по-наляво.  

Evasion

Държавата дава на общината във Варна. Общината дава на Гергов. Гергов дава на... ми на който му е дал. Кво предизборно разцепление в БСП?!?

Mастар

Интересно, гергов колко дена стоя на палатка пред министерски съвет, че да ги получи тия пусти 43 млн?

Здравка
снимка на Здравка

Варненци две години събирахме капачки да купим два нови кувьоза за неонатологията на АГ болницата, че акушерките лепяха старите с тиксо и какво ли не, само и само да са що годе годни за ползване. Двата нови струват общо малко над  32 000 лева, фирмата вносител ни ги дава с 50% отстъпка за да стигнат парите, живот и здраве още капачки ще съберем, че още един-два кувьоза са нужни за голям град като Варна. Плаче ми се, а искам и да псувам ДГЕ. 

****

Една от идеите за златната ( без кавички ) варненска дупка е да станела паркинг на две нива. Ти да видиш как византийци и гости си паркират таралясниците до крепостна стена на две и кусур хиляди години. Е ово е стандарт. Ни мойти ни стигнъ.

hamel

Заметьте, не я ето предложил  https://www.youtube.com/watch?v=GLRj_V2Meo0

hamel

Е ово е стандарт. Ни мойти ни стигнъ.

Да де, ама ти ревеш - "Секи, ама да не е Корнелия!". Така ли е? Така е. Ай да напрайм една груба сметка за Варна и околностите. 1. Златните; 2. Дружба; 3. Корабостроенето с цялата инфраструктура; 4. Хидробазата; 5. Спортната зала; 5. Фестивалния комплекс; 6. Делфинариума; Елпром. Радионавигацията, пристанищата. 7. Жилищните комплекси.

И т.н.

Всичко тва за толко време, колкото демократите вече са на власт.

Апропо, ни тъ знам от Варна ли си

Имахме сума ти фестивали в Спортната зала - на Анимационното кино, на червенокръстките филми, на българския филм.

Спортни турнири - Световни - волейбол, баскетбол, хандбал, тенис на маса.

И всичко тва - оная държава, дето въ е крала. А тая, честната. ви показва, ай да не казвам кво. Дето и за гледане не става.

Само да поясня на некои - като казвам Хидробаза, тва не е неква хидронапорна кула, а институт за хидродинамични изпитания.  С втория навремето в Европа (във Вагенинген е малко по-дълъг) басейн за изпитания на корабни модели, където при полагането на релсовия път за изпитване на моделите - около 200 метра, са отчитали и локалната земна кривина.

И така нататък.

И още. Познавам много отблизо хората, развили акустиката на ФК. Не става дума за озвучителните системи, а за вътрешната архитектура - с въртящите се стенни плоскости. Тва кога е правено?

hamel

По повод  на тоя хендек. Аз вече не си спомням кво беше преди него там. Спомням си, че имахме още един хендек, Здравка е младо момиче, едва ли помни. Хотел "Черно море" - бях в 6-ти клас, ходехме да ловим по зоология чехълчета там.

Бях вече във втори курс, и реших, че не ми се учи, а ми се живее. И постъпих на работа като строител в СМК-то. Та участвах в завършването му. После съм бивал там - влизанията ги помня, излизанията - трудно.

Здравка
снимка на Здравка

''институт за хидродинамични изпитания. '' ИКХ - ''Институт по корабна хидродинамика'' е точното наименование. И бяха направили един грандиозен международен симпозиум по корабна хидродинамика във Варна, та бяха взели акъла на японските си колеги.

******

Варненка съм, родена в АГ ''Роза Димитрова'', отраснала в гръцката махала, майка варненка, баща русчуклия. Пила съм оранжада и съм яла сладолед в сладкарницата, която беше на мястото на ФК, играла съм на стражари и апаши около дупката, която беше едно двайсетина години блато, преди там да построят х-л ''Черно море''. Къде да дам ДНК за доказване на произход? 

****

Хамел, малко си и наивен, а и носталгичен, при цялото ми уважение. Днешната БСП си е точно толкова клуб по интерси, колкото и ГЕРБ. Близките до БСП бизнескръгове са отбити от държавната хранилка през последните години, най-малкото не получават това което си мислят, че трябва да получат.Ако ''твоите'' дойдат на власт няма нищо да тръгне по мед и масло. Трябва да се търсят нови лица и нови политически формации извън системните партии. Но не съм оптимист.

Здравка
снимка на Здравка

Нещо много лично и много субективно. Не харесвам Корнелия Нинова. Не понасям стринки, вайкащи се с фалшив патос колко сме зле, докато децата им учат в САЩ. Що не стана малкия Нинов студент в СУ, а. Гиди лицемери и наще и ваще, Хамел. Абе офсайд е работата, казваше мама, Бог да я прости, когато нещата се закучеха.

hamel

07

Не съм, бе слънце. Нито наивен, нито носталгичен, нито не мнтерват корнелии и тути кванти.

Не ми отива да ти кажа "До тях ли допрях".

Но просто теглим хесапа - тва е положението.

Навремето като тренирах плуване, на връщане си купувах, когато имах стинки, тутманик от една баничарница на "Сан Стефано" - до Техническата книжарница. Още е там. Браво!

Душегуб
снимка на Душегуб

Охааа! Машалла!

Jules

Изтървахте го хубавия град, признайте си. Беше лятната столица на България и с пълно право. Можеше да стане перлата на Черноморието. Жалко. Казвам го с мъка, защото съм свързан с този град, имам имоти там, но не съм стъпвал от години.

Здравка
снимка на Здравка

Цялата мамковина е в киреча, с жълтите павета барабар, как да удържим Варна, дето за капак и половината е строена върху свлачище?

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×