facebook
twitter

Първа страница

ЕП одобри да се спират еврофондове за лошо правосъдие

1088
Би Би Си

Правителствата, които се намесват в съдебната система или не успяват да се справят с измамите и корупцията, рискуват замразяване на средствата от ЕС, според проект на законодателен акт, одобрен от ЕП в четвъртък. С подкрепата на група от независими експерти Европейската комисия ще трябва да установява „широко разпространено незачитане на принципите на правовата държава“ и да взема решения за мерки, които биха могли да включват замразяване на плащанията от бюджета на ЕС или намаляване на предварителното финансиране. Решенията ще бъдат изпълнявани едва след като бъдат одобрени от Парламента и Съвета. След като държавата членка коригира дефицитите, установени от Комисията, Парламентът и министрите на ЕС ще могат да отблокират средствата. Депутатите одобриха позицията си и са готови за преговори със страните членки, които все още нямат решение по въпроса.

Европейският парламент призова с 390 гласа "за", 153 "срещу" и 63 "въздържал се", институциите на ЕС да оценят ефективното спазване на върховенството на закона от държавите членки и осъждат ограниченията, наложени на свободата на словото, както и нарушенията на основните права на мигрантите и търсещите убежище, в някои страни от ЕС, съобщиха от пресслужбата на Европарламента. С резолюцията ЕП също така осъжда насилието и дискриминацията, основани на пола, нарушенията на върховенството на закона и езика на омразата в оценката си на основните права в ЕС през 2017 г., съобщи българският офис на институцията и изрежда нарушенията. Сред позициите, изразени с най-голяма категоричност, е тази за "всички видове насилие срещу жените". Резолюцията призовава държавите членки, които все още не са ратифицирали Истанбулската конвенция, да направят това "незабавно". Към момента това са девет от общо 28 членки на ЕС, включително и България. Останалите са Чехия, Унгария, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Словакия и Великобритания.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Стратегията за детето е истанбулско дежавю
БСП ще сменя управлението, на което е съучастник

12.02.2019

Таня Петкова

6578 21
Промени в НК замазаха скандала с неприетата Истанбулска конвенция

08.02.2019

Людмил Илиев

234 6

Коментари

jorro2

Европейската комисия ще трябва да установява „широко разпространено незачитане на принципите на правовата държава“ и да взема решения за мерки, които биха могли да включват замразяване на плащанията от бюджета на ЕС или намаляване на предварителното финансиране.

 

Да очакваме ли Полекзит и Маджарекзит? 

СтефанОтВторо
снимка на СтефанОтВторо

Няма да си ритнат хранилката поляците и унгарците, да излизат от ЕС мечтаят само тролчетата на Макаров и то след финансов стимул.

авакум 78

 

 

 

                  ЕК в ролята на циркджия държащ морков и тояга . А на кого се предлагат ? На обитателите на менажерията !

JR

Мона Цеца ще сънува кошмари...

mi6osp.

А с държавите, в които правосъдието е непознато нещо, какво става?

За една територия питам.

Залез

Няма да си ритнат хранилката поляците и унгарците, да излизат от ЕС мечтаят само тролчетата на Макаров и то след финансов стимул.

Интересно твърдение. Начи на хранилката са свестните, а нежелаещите да бъдат на хранилката - тролове. Бойко, ти ли си?

Залез

Salvini’s the League has gained almost 15 percent in recent polls since the 2018 election

https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-01-18...

Влез или се регистрирай за да коментираш