facebook
twitter

Първа страница

Бойко Борисов не е декларирал постройка към къщата си в Банкя

Премиерът е придобил терена от братовчед си Радослав Иванов
4039
Атанас Чобанов
Новата постройка в имота на Бойко Борисов.

Атаката по премиера Бойко Борисов по имотни въпроси продължава с ново разкритие. Според информация на Атанас Чобанов от разследващия сайт "Биволъ" премиерът е пропуснал да декларира жилищна постройка. И строителното разрешение, и удостоверението за въвеждане в експлоатация са на името на Бойко Борисов. Постройката обаче отсъства от имотната декларация на премиера както за 2009 г., така и в следващите години. До редакционното приключване на броя премиерът Бойко Борисов не пожела да коментира казуса. 

Според публикуваните от Чобанов документи, които са налични и на сайта на Дирекцията по архитектура и градоустройство на Столичната община, Борисов е получил разрешението за строеж за изграждане на жилищна постройка от 125 кв. м на 16 октомври 2008 г. Строежът е изпълнен съгласно одобрения проект и е въведен в експлоатация на 13 октомври 2009 г. Според Чобанов данните в кадастъра сочат, че изграденото е по-голямо - 138 кв. м. 

Проверка на "Сега" показа, че постройката е изградена на терен, който Борисов е закупил от братовчед си Радослав Иванов през 2007 г. Радослав Иванов е основен герой в сигналите, които депутатът от БСП Елена Йончева подаде до прокуратурата. Премиерът твърди, че не си говори с него от години, но всъщност Иванов поема и "Ипон", след като Борисов става кмет, прави заменки с общината и изкупува куп имоти в село Иваняне.

Според нотариалния акт, който "Сега" взе от Агенцията по вписванията, Борисов купува имота от 462 кв. м за 3497 лв. Толкова е била и данъчната оценка на имота в годината на сключване на сделката. Покупката на този имот е надлежно декларирана от Бойко Борисов, който по това време е кмет на Столичната община, в годишната му декларация за 2007 г. По имотната партида на Бойко Борисов след тази сделка няма никакви нови вписвания с изключение на ипотекирането на наследствената му къща през 2009 г. Тогава Борисов и Цветан Цветанов ипотекираха жилищата си, за да финансират предизборната кампания на ГЕРБ.

Според юристи това означава, че Борисов е предпочел да не си вади изричен констативен акт за собственост върху новата постройка, след като вече има акт за собственост върху земята и изрядни строителни книжа. В този случай се водиш собственик по приращение, изваждането на изричен констативен нотариален акт не дава повече права и е равносилно на допълнителни разходи, обясниха юристи. При въвеждане на сградата в експлоатация обаче вече се приема, че има новопридобита сграда, която следва да се декларира пред общината за начисляване на съответните местни данъци и такси не само върху земята, но и върху построената на нея сграда. Новопридобитото би следвало да е и част от декларацията за имущество, подавана пред Сметната палата. 

 До редакционното приключване на броя не стана ясно дали Борисов е декларирал постройката в общината и защо тя не фигурира в подаваните декларации за публичност на имуществото на висшите лица. "Сега" на два пъти поиска коментар по темата - от Севдалина Арнаудова, шеф на пресцентъра на кабинета, и от самия Борисов, но не получи такъв. Според запознати изграждането на постройката не е било тайна - тя се е вдигала именно в хода на кампанията и по предназначение представлява нещо като лятна кухня. В нея Борисов е посрещал и гости в периода, в който бе със счупен крак. 

16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Никой не поема отговорност за гигапробива в националната сигурност

17.07.2019

Александър Колев

1333 21
Политици, съдии, прокурори и мениджъри са групирани в специални папки в НАП

17.07.2019

Юлиана Бончева

2173 9
Граждани и бизнес от години предупреждават за пробити системи

Коментари

wreckage
снимка на wreckage

Според запознати изграждането на постройката не е било тайна - тя се е вдигала именно в хода на кампанията и по предназначение представлява нещо като лятна кухня. В нея Борисов е посрещал и гости в периода, в който бе със счупен крак

Този период е известен на историците като "Златния век".

Асол
снимка на Асол

 И с интервюта от болничното легло. Мааазна репортерка чурулика с разбиране към наедряващ пишман футболер, вдигнл високо крачето си, така че камерата да го показва на "електоратя" МУ. Върла селяния, ама ей я, е ...вече 10 години ТОЙ я наниза да ни управлява. Същите са като НЕГО и ако трябва и гипса МУ ще облизват, ама трябва да се поддържа илюзията, че струват нещо...щото ТОЙ е ***** и те са ****** и затова се разбират

Rendeto

Мъка, мъкаааа ...

Казуса
снимка на Казуса

*

kissсинджира

Ахаха, 💩 удари вентилатора. Чакаме багери и фадроми да разрушат незаконната постройка, репортерки да изпаднат в екстаз на живо, а гербери да си късат ризите и да се кълнат в новия си морал. Нали така се прави?

Rendeto

Хахаха, на някои форумни колеги им се обостри крастата от тая новина ... Ще загина от смях.

пощаджията

Дръж са, ва...

Боко загива без такива, кат тебе

Тринити

Премиерът е придобил терена от братовчед си Радослав Иванов

Тоя сигурно е от "битите" брат'чеди!И да се е опъвал да не продава,Боко му е шибнал едно маваши и оня е кандисал.След което "битият" се замогва с разни Бокови"охранителни" бизнеси и прочие.Което е чудо,съпоставимо с библейските!На всичко отгоре Дъ Биг Бос Брат'чеда не си говори с тия дето ги е "бил"!Взел им е страха,така да се каже!

Поредният нескопосан водевил,мейд ин Боко(7562-ра серия),поставя Нашият Герой в ситуацията на Рене Артоа,които ежедневно помага на Съпротивата,която не познава.Както и в позицията на Бай Тошо  преди Девети,където пък той се криел,ама тя полицията не го търсела.Ситуацията с Хераковският Суджокоядец е особено комична ,но понеже засяга целият ни Народ,няма как да гледаме на нея по този начин и отново обяснява нагледно що за създание е начело на "държавата" ни!И друг път съм казвал:Нищо добро не ни чака с Тоя начело.Кой как може да се спасява,а да не чака да "падне тавана".Нашата прекрасна и единствена България вече не съществува.Ликвидаторът и скоро няма да се раздели с Властта.

Forza NATO

Барбекюто в сарая за българския политик е неизбежно като пурата за българското парвеню.

 

kaltinkov

Сигурен съм че бай Х@й не ще и да знае за тази кухня/барбекю щом е свързана с омразното братчедчето... затуй не я и декларира, да не се сеща за нея изобщо. 💩❇️💨

Хулиган

Това, ако не е ирония на съдбата - цяла държава превърна в бардак, а сега за едно барбекю ще изгърми!

Какво да се прави, то и Ал Капоне в крайна за неплатени данъци са го окошарили...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/naglets...

mi6osp.

" Квото за Цецка, това и за Цецо.... "важи ли още или до там си беше? 

Миряна Б.

 Баце заради мен наруши закона още докато беше кмет. Аз го подбудих и той склони. Беше ми изтекъл зеленият паспорт и трябваше да платя глоба, за да ми извадят лична карта. Проводи ме при нужния човек в РПУ-то, човекът осигури автомобил до паспортното и за нула време ме снимаха, измериха ми ръста и ми връчиха картата.Защо Баце ме мислише за човек от голямото добро утро, за когото може да се прескачат закони, и до днес не ми е ясно. 

kokaracho

При въвеждане на сградата в експлоатация обаче вече се приема, че има новопридобита сграда, която следва да се декларира пред общината за начисляване на съответните местни данъци и такси не само върху земята, но и върху построената на нея сграда. 

Наказателен кодекс:

Чл. 255. (Отм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., нов - ДВ, бр. 62 от 1997 г., в сила от 06.11.1997 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) (1) Който избегне установяване или плащане на данъчни задължения в големи размери, като:

1. не подаде декларация;

.......

(изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба до две хиляди лева.

.......

(3) Когато данъчните задължения са в особено големи размери, наказанието е лишаване от свобода от три до осем години и конфискация на част или на цялото имущество на виновния.

 

Цацароооофффф, проверка нещо 😁 

 

Интервал

Много подла и низка атака, от страна на... Google Maps. :)

вила

представлява нещо като лятна кухня.

Разположена е на едни мизерни 138 кв.м.Ама представете си пристига 4,000 кг.суджук на низи дълги 4 километра-къде да го простре?Лофки slavaни  от ибрикчийницата,кво пише на лишчето?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×