Медия без
политическа реклама

МС отпуска 93 млн. лв. за безплатни учебници за всички ученици

За първи път от 2024/25 г. такива ще има и за гимназистите

И големите ученици ще получават безплатни учебници.
СНИМКА : ИЛИЯНА КИРИЛОВА
И големите ученици ще получават безплатни учебници.

Парите, с които правителството гарантира безплатните учебници за всички ученици и деца в детските градини, са осигурени. Това стана ясно днес на среща между премиера акад. Николай Денков и ръководството на Асоциация "Българска книга", съобщиха от МС. В разговора е участвал и министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. 

В момента безплатни учебници получават учениците от първи до седми клас. В началото на 2023 г. депутатите приеха, по предложение на БСП, такива да има и за по-големите ученици от 8 до 12 клас. Срещу идеята имаше критики - учители коментираха, че големите ученици и без това не използват много учебници. Предложението обаче се прие с цел гарантиране на равен достъп до образованието за всички. В крайна сметка, то ще влезе в сила от учебната 2024/25 г., като безплатни ще са учебниците само по общообразователните предмети, но не и по профилирана и професионална подготовка.

Първоначалните прогнози сочеха, че за безплатните учебници за по-големите ще са нужни около 80 млн. лв. Очакванията са от тях да се възползват около 300 хиляди ученици. 

Днес кабинетът ще отпусне допълнителни 93 млн. лв. за закупуване на познавателни книжки, учебници, електронно четими учебници, учебни комплекти и учебни помагала за децата и за учениците от 1 до 12 клас в общинските детски градини и училища за 2024 г., посочиха от МС. Средствата за учебници за държавните училища са осигурени по бюджетите на съответните министерства.

В края на м.г. МОН предложи и промени в постановлението за осигуряване за безвъзмездно ползване на учебници и учебници комплекти. От него стана ясно, че безплатните учебници за гимназистите ще струват два пъти по-скъпо, отколкото тези за учениците от 1 до 7 клас. Ако за учебен комплект по общообразователен предмет за ученик например в седми клас държавата отпуска по 162 лв., то за комплект на ученик в осми клас тя ще дава по 300 лв. В тази връзка, при обсъждането на бюджета за 2024 г., председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов призова част от парите за нови учебници да се пренасочат за други по-важни дейности - например за увеличаване на единните разходни стандарти, тъй като те са "прекалено завишени и е проявена интересна щедрост".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

безплатни учебници