Quantcast
МОН търси поне 200 ученици за обучение по програмиране | СЕГА
facebook
twitter

Просвета

МОН търси поне 200 ученици за обучение по програмиране

От началото на програма "Обучение за ИТ умения и кариера" през 2017 г. досега са обучени над 2300 младежи 
544
 СНИМКА : ИЛИЯНА КИРИЛОВА

Просветното министерство търси още поне 200 ученици от десети клас, които да се обучават безплатно на програмиране. За четвърта поредна година ведомството набират кандидати по националната програма "Обучение за ИТ умения и кариера", съобщават оттам.

Обучението е 3-годишно и в него могат да се включат гимназисти, които не изучават "Компютърни науки" в задължителната програма на професионалните паралелки. За да кандидатстват по програмата, десетокласниците следва да се регистрират до 10 октомври т.г. на следния адрес - тук  или тук. На 17 октомври ще се проведе входящ тест. Участниците ще получат достъп до него чрез имейла, с който са се регистрирали. На 24 октомври т.г. ще е втората (резервна) дата за входящ тест. Групите за обучение ще се сформират до 31 октомври т.г., а занятията ще започнат на 1 ноември т.г. 

Те се провеждат през свободното време на учениците през седмицата, в събота и неделя или през ваканциите и са комбинация от присъствени и онлайн дейности. Организират се от пет центъра у нас - в София, Правец, Русе, Пловдив и Бургас, като се провеждат в над 40 населени места. Сред преподавателите са специалисти от ИТ сектора и от висшите училища, което засилва връзката между бизнеса и учениците. 

Завършилите модула придобиват квалификация по професията "Приложен програмист". Голяма част от тях избират да се занимават с тази професия - продължават образованието си в сферата на компютърните науки или започват работа в ИТ компании, казват от МОН.    

От началото на програмата през 2017 г. досега са обучени над 2300 младежи. 

Бюджетът й за 2021 г. е 670 000 лв. По първия й модул е планирано да се финансира обучението на минимум 200 ученици от 10 клас, минимум 150 за втората учебна година на учениците от 11 клас и минимум 100 за третата учебна година на учениците от 12 клас. Като цел е заложено учениците, успешно преминали тест за първи етап на програмата, да са минимум 150, за втори етап на програмата - минимум 100, а за трети етап - минимум 75.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Още

Големите ученици - заложници на тестове, доставки и заигравки
МЗ обмисля учениците да се тестват само в понеделник

01.12.2021

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

6133
Нови управленски грешки удариха образованието