facebook
twitter

Икономика

Застрахователите трупат ударно печалби

80% от изплатените обезщетения са свързани с автомобилни инциденти
1219
БГНЕС
Най-голяма част от обезщетенията, плащани от застрахователите, са свързани с инциденти с автомобили.

Застрахователните компании в сектор "Общо застраховане" трупат ударно печалби през първото полугодие на тази година. Това показват данните на Комисията за финансов надзор (КФН), оповестени в края на миналата седмица. За шестте месеца до края на юни печалбата им е 77.16 млн. лв. Справка с данните от същия период за 2018 г. показва, че печалбата на дружествата се увеличава с близо 70%. За първите 6 месеца на миналата година положителният финансов резултат възлиза на малко над 45 млн. лв., пресмята Инвестор.бг.

Бpyтният пpeмиeн пpиxoд на застрахователните дружества в този сектор за шестмесечието е 1.212 млрд. лв. Това е с над 200 млн. лв. (16%)  повече спрямо година по-рано. Традиционно с най-голям дял са зacтpaxoвĸите нa мoтopни пpeвoзни cpeдcтвa (72.5%), следвани от полиците „Πoжapи и пpиpoдни бeдcтвия и дpyги щeти пo имyщecтвo" (12.4%), "Злoпoлyĸa и зaбoлявaнe" (4.9%), "Kpeдити, гapaнции, paзни финaнcoви зaгyби и пpaвни paзнocĸи" (4.7%).

517.8 млн. лв. са изплатените обезщетения, сочат още данните на КФН. От тях близо 80% са свързани с полици за моторни превозни средства. Само по зaдължитeлнaтa зacтpaxoвĸa "Гpaждaнcĸa oтгoвopнocт" ĸoмпaниитe ca сключили договори за 554 млн. лв. Изплатените обезщетения са 253.6 млн. лв., а предявените претенции са за близо 300 млн. лв.

Високите постъпления по задължителната "Гражданска отговорност" могат да бъдат обяснени и със значителното повишение на цената на полицата, направено поетапно през миналата и в началото на тази година, най-вече заради неизпълнението на предявени искове към наши компании по "Зелена карта".

Продадените полици по застраховка на сухопътни превозни средства без релсови превозни средства („Автокаско“) са за 325 млн. лв. Предявените претенции са 171.2 млн. лв., а изплатените обезщетения са за 167 млн. лв.

Данъкът върху застрахователните премии към края на юни 2019 г. е в размер на общо 21.2 млн. лв., пресмята още Инвестор.бг.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

КФН ще пренаписва за трети път проекта "Бонус-малус"

13.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

265
Над 160 000 българи са сменили пенсионния си фонд

07.12.2019

562 3
Само 0.4% от шофьорите щели да плащат свръхскъпа "Гражданска отговорност"

06.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

615

Коментари

ПероВТ

Спомняте ли си какъв кански рев се носеше преди година откъм застрахователните компании - фалираме, ограбват ни далечни роднини на загинали в ПТП, губим милиони от румънски измамници. Е, вдигнаха ГО с 40-50%, не само че не се изтеглиха от Румъния, но и разшириха дейността си там (Еврохолд чрез Евроинс е сред най-силните  в сектора ГО), все още няма присъдено голямо обезщетение на далечен роднина, печалбата им скочи с 40% и се готвят вместо да плащат по-високи обезщетения на пострадали (нали затова  събират ГО) да купят ЧЕЗ. Да им е честита придобивката, платена от всички нас. Обезщетенията ни остават най-ниски в Европа при ниво на ГО, което вече се доближава до това в централноевропейските държави.  Върви най-безсрамен лобизъм, а българинът се готви да гласува за същите крадци.

Интервал

Банките също са подобна игра, затова и застрахователите няма как да са назад. Скоро даже очаквам да бъдат гласувани някакви нови задължителни застраховки. Последното ти изречение напълно сполучливо обяснява защо е така.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×