Медия без
политическа реклама

От юни всички търговци на горива трябва да се регистрират

22 Яну. 2020
Илияна Кирилова

От началото на юни всички търговци на горива трябва да са регистрирани в Министерството на икономиката.
Това предвиждат промени в закона за горивата, които окончателно бяха гласувани днес в Народното събрание. С тях съществено се орязват приетите в началото на 2019 г. финансови и инфраструктурни изисквания за фирмите, които се занимават с търговия, съхранение и превоз на горива. Тогава те предизвикаха силно недоволство и протести от страна на малките играчи на петролния пазар, които определиха закона за горивата като "лобистки" в интерес на големите компании. Впоследствие действието на закона бе стопирано, като се отложи приемането на наредба за прилагането му.

Депутатите гласуваха минималния капитал на фирмите за търговия на едро да зависи от размера на бизнеса им. За годишни нетни приходи до 5 млн. лв. търговците на едро трябва да имат дълготрайни активи или внесен уставен капитал в размер на 50 хил. лв. За приходи до 10 млн. лв. капиталът или обезпечението трябва да е 100 хил. лв., а за приходи до  20 млн. лв. - 200 хил. лв. Един милион лева капитал или активи ще се търси от търговците на едро с годишни продажби над 50 млн. лв. По сега действащите законови текстове търговците на едро трябва да имат поне 1 млн. лв. капитал.

За бензиностанциите отпада стриктното изискване да бъдат  трайно прикрепени към недвижим имот и се връща отново опцията и да бъдат "преместваеми", т.е. да може да зареждат с цистерни.
Занижени са техническите изискванията и към фирмите, които се занимават с пълнене и търговия с бутилки с втечнен газ. Те трябва да притежават поне 1000 бутилки, вместо 10 000. 
Минни компании, земеделци, строителни фирми и превозвачи се освобождават от изискването да се регистрират по този закон заради горивата, които съхраняват и превозват. Строителните фирми ще може да зареждат на обектите собствена и наетата тежка пътна техника, както и превозните средства на подизпълнителите си. Земеделските стопани пък ще  зареждат комбайните с гориво на полето от цистерни с вместимост до 50 куб. м. Минните компании също ще зареждат тежката минна техника на място в рудника, без да се изисква да изграждат бензиностанции.
Законовите промени влизат в сила от 25 януари. До два месеца трябва да бъде готова наредбата за реда на регистрация. След това фирмите ще имат два месеца да отговорят на изискванията на закона. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата