facebook
twitter

Икономика

Въглищните централи ще работят в България поне до 2030 г.

Хоризонтът дори е до 2050 г., обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова
680
 Снимка: Архив

"Въглищните централи ще бъдат използвани до 2030 г., с хоризонт до 2050 г. България трябва да направи анализ на всички сектори - индустрия, транспорт, земеделие, бюджети, енергетика, за да се присъедини към Зелената сделка на Европейския съюз".

Това обяви пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова и добави: "Зелената сделка има своята цена, тъй като икономиките на всяка държава-членка ще претърпят трансформации".

Петкова счита, че има два основни проблема пред страната заради Зелената сделка: "Страната граничи с държави, които не са членки на ЕС - Турция, Северна Македония, които ще продължат да произвеждат електрическа енергия от въглища, да използват природния газ, няма да купуват емисии. В същото време ние сме на ръка разстояние и мръсният въздух ще идва у нас. Ние смятаме, че това трябва да е предмет на дискусии в ЕС - как тези страни да се съобразяват. Вторият проблем е излизането от експлоатация на базови мощности от региона, въглищните централи. Анализът показва, че ако се следват всички изисквания, до 2030 г. трябва да излязат (от употреба) 12 000 мегавата базови мощности в нашия регион - България, Гърция, Румъния. Те трябва да бъдат заменени с други, а това ще доведе до дефицит в региона".

Теменужка Петкова съобщи, че България има базови мощности за 6000 мегавата - АЕЦ "Козлодуй" (2000) и въглищните електроцентрали (4000). "Ако бъдат извадени тези 4000 мегавата, трябва веднага да се мисли с какво ще бъдат заменени", каза министърката.

Тя добави, че се обмисля създаване на Зелен съвет, да се обединят усилията на експерти и да се вземат решения с консенсус по този въпрос.

"Нашата позиция е, че въглищните централи няма как да излязат от употреба за България, тъй като те са пряко свързани с нашата енергийна сигурност. Затова на Европа сме посочили, че те ще бъдат използвани до 2030 г., с хоризонт до 2050 г. Затова работим за механизма за капацитет, който дава възможност да се възползваме до юли 2025 г.", обясни Петкова, според която природният газ се разглежда като суровина на прехода и временна мярка, тъй като също генерира емисии.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

България се нареди в блок срещу Зелената сделка на ЕС

24.06.2020

2406 14
Зелената сделка на ЕК отправя българската енергетика към газ и ВЕИ

22.06.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

2494 14
Депутатите и газовият бизнес се разбраха за новите санкции

18.06.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

933 3

Коментари

Billy-Joe Winchester

"Въглищните централи ще бъдат използвани до 2030 г., с хоризонт до 2050 г.

Нанай!

Тартамут

Въглищарката е технология от отминало време.

Закривай!

geo_19

Страната граничи с държави, които не са членки на ЕС - Турция, Северна Македония, които ще продължат да произвеждат електрическа енергия от въглища, да използват природния газ, няма да купуват емисии.

-------

Дали използването на природен газ води до необходимостта за купуване на въглеродни емисии?

geo_19

Набързо проучих въпроса. Така е било. И консуматорите на природен газ купуват въглеродни емисии. Като "Неохим":

 

Друг съществен проблем, пред който е изправено дружеството, е все така нарастващите цени на квотите за въглеродни емисии. "Неохим" АД е обект на въглеродни разходи чрез Европейската схема за търговия с квоти за емисии на парникови газове (ЕСТЕ). Поради тази причина торовия производител заплаща по над 25 евро за тон. Като при производството на всеки тон амоняк, който е необходим за направата на минерални торове, се емитират по 2 тона въглеродни емисии. Миналата година компанията заплати над 15 млн. лева за това.

 

https://www.banker.bg/upravlenie-i-biznes/read/cenata-na-prirodniia-gaz-i-razhodite-za-vuglerodni-emisii-prechat-na-deinostta-na-neohim

Domi

Американските централи кога ще ги спрем....точат България по 500 милиона на година....

Памфуций
снимка на Памфуций

https://www.researchgate.net/publication/327534493_Nikola_Tesla's_Free_Electricity_Electronic_Circuit

ПГеоргиев

Теменужке, брадчед, а ти пита ли какво мислят за 2030, че и за 2050 в Брюксел?

Тц! 

Най-вероятно ви е пределно ясно какви са позициите на брюкселските зелки.

И те са закриване до 23-25 г. на въглищата. 

Ама как да кажете на избирателите, че тези ваши "смели" напъни ще доведат само до голямо н*сиране.

Както с пакета "Мобилност". Където всичко бе ОК, ЕК бе клекнала пред България, вече отваряхме шампанското и изведнъж - греда.

Шефът ти много добре знае, че щом големите в ЕС решат нещо, го правят моментално, без да се съобразяват с миньоните, демек с нас. 

И щом са казали, че нема да има кюмюр, значи нема да има.

И колкото да се пънете, само едно намекче за спиране на фондове, ако не затворим Мариците, ще накара минпреда да се врътне на 2х90 градуса и да запее друга песен. 

Ма к'во му пука на него? Той зимъс може да прескача до Барцилона на топло в бялата спретната къщурка, при убавата манИкенка, пък тук да му мислят аборигените как да сколасват с ток по 20-30 стотинки за kWt.

И внимавайте таз "зелената сделка" да не се окаже предвестник на пуч, организиран от гадните руснаци, чрез комшията по Дондуков, който пуч да съвпадне с поредното слънчево изригване.

Затуй-умната. Ако не умната, тогава русата манИкенка. 

Влез или се регистрирай за да коментираш