Медия без
политическа реклама

Властите вземат драконовски мерки заради чумата по свинете

Министър Танева (вдясно) изглежда решена да не повтаря грешките на предшественика си Румен Порожанов, който закъсня с мерките срещу чумата по овцете и козите, включително и с кампанията за разясняване на рисковете.
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Министър Танева (вдясно) изглежда решена да не повтаря грешките на предшественика си Румен Порожанов, който закъсня с мерките срещу чумата по овцете и козите, включително и с кампанията за разясняване на рисковете.

Земеделското министерство и подопечните му служби са силно притеснени от поредната епидемия, заплашваща българското животновъдство. Африканската чума по свинете се разпространява изключително бързо и е заплаха за индустриалните свинеферми, обяви в понеделник ресорният министър Десислава Танева. Тя свика на спешна среща шефовете на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) и на държавните горски предприятия, след като предния ден бяха открити нови огнища в Плевенско. Заразените животни се умъртвяват.

Прасетата може да изглеждат здрави, но да са преносители на вируса, обясни шефът на БАБХ Дамян Илиев. Африканската чума вече е европейски проблем - опаковки и остатъци от храни са пренесли заболяването чак до Белгия, стана ясно на брифинг в агроминистерството. Самата Танева посочи, че всеки, който мине през територия, обитавана от заразено животно, става преносител на вируса.

Очевидно агровластите са си взели поука от предишните ялови опити за справяне с подобни епидемии и сега предприемат разяснителна кампания "от двор на двор и от човек на човек", за да убедят стопаните, че тежките мерки са абсолютно наложителни. Екипи тръгват из рисковите зони да просвещават хората с домашни стопанства колко опасна е африканската чума и какви мерки са необходими. Според Танева липсват мерки за биосигурност в задните селски дворове, където се отглеждат по няколко прасета, и те са най-рискови за пренасяне на заболяването в големите свинекомплекси. Ако заразата влезе в тях, това означава огромни загуби, заяви земеделският министър. Тя обеща до края на деня да бъдат подготвени информационни материали за хората, които отглеждат свине в дворовете на къщите си.

 

НАЩРЕК

Горски инспектори вече правят всеки ден обходи в обявената 3-километрова ивица край огнищата на заразата. Ловците също ще бъдат привлечени в битката с чумата, като се обмисля те да получават 50 лева премия за всяко отстреляно диво прасе в инфектираните зони. Ще бъдат осигурени и мобилни камери. Властите призовават билкарите и гъбарите да заобикалят районите, поразени от вируса. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата