Медия без
политическа реклама

"Уестингхаус" избра 5 български фирми да строят 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй“

19 Окт. 2023
 На подписването присъстваха министърът на енергетиката Румен Радев и председателят на комисията по енергетика в НС Делян Добрев.
На подписването присъстваха министърът на енергетиката Румен Радев и председателят на комисията по енергетика в НС Делян Добрев.

Американската Westinghouse Electric Company (WEC) подписа споразумения с 5 български компании, които да се включат като подизпълнители при изграждането на новия ядрен блок на АЕЦ "Козлодуй".

Споразуменията са във формат партньорство и дават предпоставка за реализацията на нови ядрени енергоблокове с технологията AP1000 не само на площадката на АЕЦ „Козлодуй", но и на други площадки в региона. Те са подписани в офиса на Американската търговска камара в България в присъствието на министъра на енергетиката Румен Радев, посланика на САЩ в България Кенет Мертен, председателя на комисията по енергетика в НС Делян Добрев.

Доставчиците, с които бяха подписани меморандуми за разбирателство са „ОСКАР-ЕЛ", „Главболгарстрой", „ЕНПРО Консулт", „ЕнергоСервиз" и „EQE България".

Подписаните меморандуми за разбирателство очертават големия потенциал за възлагане на български доставчици на производството на ключови компоненти, включително системите за контрол и управление (I&C), системите за радиационен мониторинг, както и за предоставянето на различни инженерни, консултантски и строителни услуги, се казва в прессъобщението.

"Уестингхаус" подписа през юни договор с проектната компания "АЕЦ Козлодуй Нови мощности" за предварителни инженерни дейности за изграждане на нов реактор с технологията AP-1000 на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Очаква се до края на годината да е готов анализът на оценката на възможностите за максимално използване на съществуващата на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ инфраструктура и за интегриране на българската индустрия в проекта за 7-и ядрен блок с технология АР1000.

Westinghouse Electric обяви, че е подписала договор за предварителни инженерни дейности с „АЕЦ Козлодуй-Нови мощности“ за изграждане на нов реактор с технологията AP-1000.

„Имаме сериозен напредък в изпълнението на договора за извършване на предварителните инженерни дейности за изграждане на до два енергоблока с технологията AP1000 на площадката в Козлодуй", каза Дейвид Дърам, президент „Енергийни системи" в Westinghouse. „В България има много компании с богат опит в ядрената индустрия и тяхната подкрепата ще бъде от решаващо значение за успешното завършване на проектите ни за изграждане на нови ядрени блокове с най-модерната в света и доказала се в реална експлоатация технология AP1000."

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата