Медия без
политическа реклама

Туроператори искат Гаранционен фонд за защита на потребителите

Сегашните застраховки срещу пропаднали пътувания и почивки не работят, недоволстват агенциите

21 Септ. 2020
 Големите морски курорти останаха полупразни това лято.
Илияна Кирилова
Големите морски курорти останаха полупразни това лято.

Да се създаде гаранционен фонд, който да обезщетява туристите при пропаднали пътувания и почивки, на мястото на сегашните застраховки "Отговорност на оператора", настояват от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

"С настъпването на COVID-пандемията си пролича, че задължителните професионални застраховки, които защитават потребители при фалит на туроператор или агент, не работят", заяви пред БНР Димитър Попов от ръководството на АБТТА. Още в началото на пандемията някои застрахователи прекратиха предсрочно договорите си по застраховката "Отговорност на оператора", която е задължителна по закон и без нея туристическите агенции не може да работят. Много спешно асоциацията трябваше да съдейства на своите членове, за да намери застрахователна компания, която да сключи нови договори с пострадалите над 100 фирми.

"Още преди да се появи пандемията ние работим по създаване на гаранционен фонд, защото законодателството ни в момента не отговаря на европейските директиви",  заяви Димитър Попов. Той обясни, че Гаранционният фонд, за разлика от туроператорската застраховка, ще дава 100% покритие на щетите за потребителя.

"Освен това в момента застрахователят няма никакво задължение да репатрира турист или клиент от дадена дестинация, когато туроператор изпадне в несъстоятелност. Така туристите трябва да се завърнат и чак тогава да предявят искове за излащане на обезщетения, което е абсурдно. Докато гаранционният фонд вади парите веднага, плаща на чартърната компания и прибира туристите в рамките на 24 часа“, разясни Попов.

Има два варианта за набиране на капитал в гаранционния фонд. От АБТТА са привърженици на датския опит - фондът да се пълни със символични такси от всеки пътник. "За размерите на българския пазар са напълно достатъчни 5 милиона лева, които може да бъдат събрани с такса от 1 лев", смята Попов.

Другият вариант е да се налеят средства от бюджета. "В момента при регистрацията си всяка туроператорска фирма плаща такса от 5000 лв., и тя няма нищо общо с размера на нормална такса за регистрация. Досега сме дали 12-15 млн. лв., искаме 5 млн. лв. от тях да се върнат във фонда", предлагат от АБТТА.

Министерството на туризма също отдавна предлага да се създаде подобен гаранционен фонд, който да защитава потребителите от фалит на туристически компании и превозвачи. Подобно предложение имало и от сдружението "Бъдеще за туризма". Затова браншът иска да се създаде работна група и заедно с експерти по оценка на риска, да разгледат предложенията и да се избере най-доброто.

ЗАКЪСНЕНИЕ

Туристическите фирми, които бяха първият и най-силно най-засегнатият от коронавируса бизнес, са обезпокоени и от драстичното закъсняване на безвъзмезната помощ от европейските фондове. Министерството на туризма едва преди седмица се похвали, че са договорени вече 10 млн. лв. от ОП "Иновации и конкурентоспособност" специално за осигуряване на оперативен капитал за справяне с последиците от COVID-кризата за фирмите, извършващи туроператорска и туристическа агентска дейност.

Все още схемата не е стартирала и най-вероятно достъпът до грантовете ще е възможен чак в края на годината. Освен това бюджетът е прекалено малък, защото се очаква около 1500 фирми да кандидатстват за помощта, заявиха от АБТТА. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата