Quantcast

Медия без
политическа реклама

Транспортни фирми: Правилата на пакет "Мобилност" са неприложими

Илияна Кирилова
Курсове в Европа изпълняват 25 800 български камиона, като средната им възраст е 3 години. Над 90% от превозните средства в бизнеса са под 6 г.

Големите транспортни фирми у нас се надяват, че пакетът "Мобилност" може и да не влезе в сила. Ако все пак спорният проект бъде приет окончателно, едва ли всички правила ще могат да се спазват от компаниите, тъй като голяма част от текстовете са неприложими. Това заяви Христо Христов, изпълнителен директор на една от големите транспортни фирми у нас - "Дискордиа",  в четвъртък.

И сега почти всички държави в Европейския съюз имат въведени национални законодателства, които трудно могат да се спазват от транспортния сектор, а държавите "си затварят очите". В момента пакет "Мобилност" е в процес на преговори. "Ние имахме среща с министъра на транспорта и му дадохме мандат за преговори. С промените се цели да се уплаши транспортния бранш, но те едва ли ще минат през Европейския съд" заяви още Христов.

Анализ за влиянието на пакета върху транспортния ни сектор, изготвен от консултантите от KPMG-България показва, че задължителното връщане на камиона в родината в българския случай би довело до около 53% празни курсове и увеличение на разходите за гориво. Това ще засегне най-вече малкия и среден бизнес, според експертите.

Ако въпреки всичко пакет "Мобилност" влезе в сила с тези правила, най-вероятно бизнесът ще се преориентира за регистрация към други страни, като Германия. 

Още по темата