facebook
twitter

Икономика

Транспортни фирми: Правилата на пакет "Мобилност" са неприложими

581
 Илияна Кирилова
Курсове в Европа изпълняват 25 800 български камиона, като средната им възраст е 3 години. Над 90% от превозните средства в бизнеса са под 6 г.

Големите транспортни фирми у нас се надяват, че пакетът "Мобилност" може и да не влезе в сила. Ако все пак спорният проект бъде приет окончателно, едва ли всички правила ще могат да се спазват от компаниите, тъй като голяма част от текстовете са неприложими. Това заяви Христо Христов, изпълнителен директор на една от големите транспортни фирми у нас - "Дискордиа",  в четвъртък.

И сега почти всички държави в Европейския съюз имат въведени национални законодателства, които трудно могат да се спазват от транспортния сектор, а държавите "си затварят очите". В момента пакет "Мобилност" е в процес на преговори. "Ние имахме среща с министъра на транспорта и му дадохме мандат за преговори. С промените се цели да се уплаши транспортния бранш, но те едва ли ще минат през Европейския съд" заяви още Христов.

Анализ за влиянието на пакета върху транспортния ни сектор, изготвен от консултантите от KPMG-България показва, че задължителното връщане на камиона в родината в българския случай би довело до около 53% празни курсове и увеличение на разходите за гориво. Това ще засегне най-вече малкия и среден бизнес, според експертите.

Ако въпреки всичко пакет "Мобилност" влезе в сила с тези правила, най-вероятно бизнесът ще се преориентира за регистрация към други страни, като Германия. 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

София дава 9 млн. лв. за бус на повикване в "Манастирски ливади"

24.09.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

1915
5 съвета как да намалите ненужни разходи за учениците

25.09.2020

132
Гърция намали с 11% ДДС за транспортните услуги

22.05.2020

401 2

Коментари

Мошеник

На кой в Париж, Берлин, Рим, ...му пука за трнаспортната мафия у Булгаристан!?

Влез или се регистрирай за да коментираш