Медия без
политическа реклама

Русия заговори за "ревизия" на оборудването за АЕЦ "Белене"

07 Март 2019РУМЯНА ГОЧЕВА
Снимка: Архив

Русия е готова да участва в проекта за АЕЦ "Белене", но след ревизия на оборудването за централата. "От нищо не се отказваме. Те (България) ще проведат търг, оборудването е купено, въпреки че ще трябва да се направи ревизия", заяви вчера руският премиер Дмитрий Медведев на брифинг в Люксембург. По думите му Москва ще участва в проекта и е готова за това, но ако бъде направено съответното предложение, предаде ТАСС. Медведев е там на първо официално посещение. Какво означава "ревизия", не е обяснено, но най-вероятно става дума за допълнително комплектуване на доставените у нас реактори.

Ден по-рано руският премиер завърши двудневната си визита у нас, но не коментира в такива подробности проекта за Втора атомна. Така, докато българският му колега Бойко Борисов говореше за завитите в найлон реактори, Медведев каза единствено, че Русия е готова да разгледа участие. "Росатом" има голям опит по подобни проекти, допълни той. В Люксембург обаче руският премиер се оказа доста по-разговорлив.

"Смятаме, че имаме много добри компетенции в сферата на строителството на атомни електроцентрали, имаме възможност да осъществим този проект не по-зле от изпълнението (на подобни проекти, б.а.) в редица други европейски страни", коментира Медведев. Той изтъкна, че в момента Русия работи по строителството на атомни централи в Турция, Унгария и Финландия. "Защо да не осъществим подобен проект и в България? Още повече че вече сме го започнали", подчерта руският премиер.

България възроди проекта за Втора атомна, след като през 2012 г. той на практика бе замразен. Спирането на проекта обаче било пример за това как не бива да се работи. Причината - "парите са похарчени, парите са изплатени, нищо не е направено, а парите не са малко". "Но тъй като у нашите партньори от България има желание за построяването на нова атомна електроцентрала, то напълно логично е те да се възползват от идеите, които им предлагаме", каза още Медведев. Той се пошегува, че при разговорите със своя люксембургски колега Ксавие Бетел не е ставало дума за строителство на АЕЦ във Великото херцогство.

ТАСС припомня, че изборът на строител ще е чрез конкурс, а изискванията са това да стане при пазарни условия и без държавни гаранции. Строежът на централата трябва да излезе до 10 млрд. евро, а срокът на изпълнение не бива да е повече от 10 години.

Още по темата