Quantcast
Ресторантьорите здраво натискат кабинета за 9% ДДС за храната за вкъщи | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Ресторантьорите здраво натискат кабинета за 9% ДДС за храната за вкъщи

Браншовите асоциации пратиха писмо до Борисов с разяснения защо искат ново данъчно облекчение
1 057
 Илияна Кирилова
Заведенията са пълни - но не заради свалени цени.

Усетили слабостта на правителството, ресторантьорите засилват натиска, за да получат нова данъчна отстъпка - намален ДДС и за храната, която продават за вкъщи.

Двете големи браншови организации - Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България, вече са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов, в което настояват ДДС за доставка на храна за вкъщи да се свали също, така че да се изравни с наскоро свалената ставка (от 20 на 9%) за ресторантьорските и кетъринг услуги. Намалението бе промотирано като мярка за подпомагане на този бизнес заради коронавируса, който първо затвори ресторанти, кафенета, барове и дискотеки, а сега им "яде" от оборотите под формата на разходи за обеззаразяване и други предпазни мерки за защита на клиентите и персонала.

"С приетите изрични забрани в ЗДДС за прилагането на намалена данъчна ставка при доставка на преработени храни за вкъщи, в офиси и др., законодателят без обосновка е приел тази доставка за обикновена продажба на стока, а не за продажба на ресторантьорска услуга, каквато е в действителност", твърдят в становището си до правителството от двете организации. 

Те твърдят, че различното облагане на храната на място в заведението се "приема негативно както от страна на бизнеса, така и на клиентите".

Факт е, че двойният данъчен режим създава неудобства. В заведение от верига за бързо хранене например отказват да дадат на клиенти пликче за поръчката -  с обяснението, че вече не продават храна за вкъщи, защото не им се занимало с различни ДДС ставки.  Собственици на ведомствено барче пък казаха, че продължават да начисляват 20% ДДС за всичко, което предлагат, по същата причина - за да избягнат усложненията при отчитането на продажбите. 

Друг въпрос е защо огромният процент от заведенията се възползваха от намаляването на ставката изцяло за увеличение на печалбите си (наричат го компенсация заради затварянето им в срока на извънредното положение), а не свалиха дори символично цените - като жест към клиентите и като начин да вдигнат оборотите си. Нещо повече, по признанията на самите браншови организации над 20% от ресторантите дори са вдигнали цените в менютата си. В писмото си до премиера от БАЗ и СЗБ отбелязват, че намалението на данък добавена стойност за заведенията от 20 на 9% е срещнало масова подкрепа от бранша, като е дало възможност на почти 70% от заведенията да запазят цените си, а 10% дори са свалили цените.

Всъщност от писмото става ясно, че намалена ставка за ресторантите се прилага в по-малко от половината държави от ЕС - и по-точно само в 12.  

"В 12 стpaни oт EC пpилaгaт дифepeнциpaни cтaвĸи зa pecтopaнтитe и ĸeтъpингa, като във вcичĸи cтpaни c дифepeнциpaн ДДC зa pecтopaнтьopитe ycлyгaтa "tаkе аwау" cъщo ce oблaгa c пo-ниcĸa cтaвĸa", посочват двете асоциации, като цитират и конкретни числа за данъка върху храната за вкъщи. " В Испания, Франция, Италия и Австрия облагането е с 10 на сто ДДС при доставка на храна и за консумация на място;в  Холандия - облагане с 9 на сто; Унгария - с 5 на сто, и т.н. 

 

СТОКА ИЛИ УСЛУГА 

"По същност ресторантьорският продукт може да се определи като услуга, която се получава в резултат на човешкия труд и съвкупност от множество услуги, от който една малка част е приготвянето на храната. При доставка на тази храна до вкъщи съвкупността от елементи и човешки труд не е по-малка, а напротив - по-голяма.

Ресторантьорската услуга, независимо дали е предоставена на място или е предоставена за вкъщи, е услуга. Мястото на ползване на услугата от ресторантьора или предприятието за кетъринг не може да я определя веднъж като услуга и втори път." като стока, обосновават се от асоциациите на заведенията.

Ключови думи:

ДДС, заведения
12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Премиерът нареди да се свали ДДС и за храната за вкъщи

30.10.2020

Обновена

1264 13
Ресторантьорите отлагат протеста и искат обезщетения от държавата

28.10.2020

Обновена

МИЛА КИСЬОВА

3812 34
Собствениците на затворени барове искат компенсации от държавата

26.10.2020

Обновена

3734 47

Коментари

AliBabah

Трябва да се върнат 20% не заради някакви удобства, а с ясното послание към ресторантьорите, че тази отбивка от 11% се въведе за да си запазят основната цена, без начисленото ДДС и да намалят малко цените за клиентите за да живне оборотът им, вместо да ги прибере бюджетът.

Те обаче най-нагло си ги сложиха в джобовете си, като мецдувременно, по летен навик, увеличиха още цените.

Щом не харесоха моркова, нека властта върне тоягата и да си прибере нормалното ДДС, клиентите така и така плащат горница от 20, а не от 9%.

Bullet Tooth Tony
снимка на Bullet Tooth Tony

Така е, като се угажда на негодници....

Веднага анти-кризисна мярка - сичкото ДДС пак на 20%.

ppipi7766

Да не се налага пак след три месеца да прегласуват закона.

Викам още сега, фиска да им превежда по 9 или 20 % както се разберат за всяка регистрирана продажба!

Наглеци!💨

Ivan Tzanov

Различните ставки на ДДС объркват работата на ресторантите и създават предпоставки за грешки.Диференцираната ставка на ДДС (като в повечето европейски страни) е от малкото правилни решения на това правителство.

 

Whiplash

Това трябваше да  влезе в сила още с намаляването на ДДС за консумация на място. Просто Горанов и Менда бяха против мярката и решиха да се направят на интересни. Така че, нека правителството най-после да си свърши работата ДОКРАЙ! 

Evgeniy Zumpalov

Крайно време е да се свали ставката на доставките за вкъщи. Най-смислената мярка на това правителство беше изравняването на ДДС за заведенията с това на хотелите, както е във всички бели държави, които развиват туризъм. Да не говорим, че и без това в България цена/качество в заведенията е най-доброто в Европа. Но това е друг въпрос.

Todor Vasilev

Идеята за намаляване на ДДС е подпомагане на бизнеса. Няма нужда да се създават нови трудности със различна ставка на храната за доставка. Освен това разходите за създаването на продукта за консумация на място и доставка са едни и същи!!! Нека държавата се опита да създаде  максимално изчистени условия за работа на бизнеса.

 

Nikola Nikolov

В момент на криза, се намалят данъци, за да се подпомогне бизнеса. Противно на виждането на много хора, този бранш осигурява заплатите на много хора и данъци за държавата. Идеята за намаляне на ДДС е мнго правилна, за да не се налага вдигане на цените. Повечето хора които коментират, не разбират бизнеса и гледат през много малка призма, без да виждат всичко. Това е сложен бизнес, тежко регулиран и с много конкуренция. Повечето заведния фалират, което показва колко е сложен. Тази криза много удари бранша и помощта е повече от добре дошла. Ще е хубаво да се помогне, понеже доставката е част от бизнеса. За да се помогне истински идната година, е изключително важно всичко да е на една ставка, за да може да се стабилизира бизнеса. Помощ трябва да има за всички, които са наранени, че възможно най-бързо всичко да се върне в нормален режим на работа.

Juliette

На какво се дължи тази настървеност към облекченията за този бизнес? Прочетете внимателно аргументите на асоциациите. С кое не сте съгласни? Усилията не са насочени към злоупотреба и печалбарство, а към ОЦЕЛЯВАНЕ. Това беше най-пострадалият от кризата сектор. А ДДС за ресторантьорския бизнес беше дълги години непосилно високо. Пандемията се оказа повод да се нормализира и приравни към примера на развити европейски държави. Претенцията на бранша в момента е данъчните облекчения  да достигнат до всички нива и сектори на бизнеса, в това число и разчитащите на доставки колеги. Това не е НОВО искане, а логически завършек на антикризисната мярка. 

Vasil Nikolov

Свалянето на ддс от 20% на 9% е най-умното и правилно решение което е вземано през последните няколко години! Благодарение на асоциациите и подкрепата на правителството това вече е факт ,който трябва да остане така за постоянно.

Всеки който твърди че трябва отново да се вдигне ддс-то на 20% е човек който изобщо не разбира от ресторантьорски бизне  и като цяло от бизнес ,или обикновен хейтър

Sqlot Sqloter
снимка на Sqlot Sqloter

Нищо по-естествено няма от намаляването на ДДС на 9% в ситуацията. Ресторантьорският бизнес беше ударен жестоко от кризата и това може всеки да го забележи разхождайки се по улиците в София например. 1/3 от заведенията затворили на 13.03.20г. така и не отвориха.

Разделянето на потоците "консумация на място" и "храна за вкъщи" е пълен абсурд, защото изисква еднакъв труд от страна на персонала и управителите. В много от случаите дори доставката до вкъщи излиза по-скъпо за заведението, защото изисква еднократни опаковки и логистика, които струват не малко пари.

И за всички, чиито мотив да искат отпадане на намалената ставка е вдигането на цените в отделни заведения ще кажа, че те са десетки от хиляди. Друг е въпросът, че инфлацията е очевидна за всички в супермаркетите, но в заведенията всякаш е най-големият проблем за потребителите, нищо, че половината ви заплата отива в супер, а не в заведенията. Този бранш е обречен на тотален фалит, ако няма адекватни мерки за оцеляването му.

Завършвам с това, че 9% за доставки и на място е задължително, за да запазим поне тази част от малкия бизнес, която вече не е умряла. 

SgtTroy
снимка на SgtTroy

25% ДДС! 👌

Влез или се регистрирай за да коментираш