Медия без
политическа реклама

Ресторантьорите здраво натискат кабинета за 9% ДДС за храната за вкъщи

Браншовите асоциации пратиха писмо до Борисов с разяснения защо искат ново данъчно облекчение

14 Септ. 2020
Илияна Кирилова
Заведенията са пълни - но не заради свалени цени.

Усетили слабостта на правителството, ресторантьорите засилват натиска, за да получат нова данъчна отстъпка - намален ДДС и за храната, която продават за вкъщи.

Двете големи браншови организации - Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България, вече са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов, в което настояват ДДС за доставка на храна за вкъщи да се свали също, така че да се изравни с наскоро свалената ставка (от 20 на 9%) за ресторантьорските и кетъринг услуги. Намалението бе промотирано като мярка за подпомагане на този бизнес заради коронавируса, който първо затвори ресторанти, кафенета, барове и дискотеки, а сега им "яде" от оборотите под формата на разходи за обеззаразяване и други предпазни мерки за защита на клиентите и персонала.

"С приетите изрични забрани в ЗДДС за прилагането на намалена данъчна ставка при доставка на преработени храни за вкъщи, в офиси и др., законодателят без обосновка е приел тази доставка за обикновена продажба на стока, а не за продажба на ресторантьорска услуга, каквато е в действителност", твърдят в становището си до правителството от двете организации. 

Те твърдят, че различното облагане на храната на място в заведението се "приема негативно както от страна на бизнеса, така и на клиентите".

Факт е, че двойният данъчен режим създава неудобства. В заведение от верига за бързо хранене например отказват да дадат на клиенти пликче за поръчката -  с обяснението, че вече не продават храна за вкъщи, защото не им се занимало с различни ДДС ставки.  Собственици на ведомствено барче пък казаха, че продължават да начисляват 20% ДДС за всичко, което предлагат, по същата причина - за да избягнат усложненията при отчитането на продажбите. 

Друг въпрос е защо огромният процент от заведенията се възползваха от намаляването на ставката изцяло за увеличение на печалбите си (наричат го компенсация заради затварянето им в срока на извънредното положение), а не свалиха дори символично цените - като жест към клиентите и като начин да вдигнат оборотите си. Нещо повече, по признанията на самите браншови организации над 20% от ресторантите дори са вдигнали цените в менютата си. В писмото си до премиера от БАЗ и СЗБ отбелязват, че намалението на данък добавена стойност за заведенията от 20 на 9% е срещнало масова подкрепа от бранша, като е дало възможност на почти 70% от заведенията да запазят цените си, а 10% дори са свалили цените.

Всъщност от писмото става ясно, че намалена ставка за ресторантите се прилага в по-малко от половината държави от ЕС - и по-точно само в 12.  

"В 12 стpaни oт EC пpилaгaт дифepeнциpaни cтaвĸи зa pecтopaнтитe и ĸeтъpингa, като във вcичĸи cтpaни c дифepeнциpaн ДДC зa pecтopaнтьopитe ycлyгaтa "tаkе аwау" cъщo ce oблaгa c пo-ниcĸa cтaвĸa", посочват двете асоциации, като цитират и конкретни числа за данъка върху храната за вкъщи. " В Испания, Франция, Италия и Австрия облагането е с 10 на сто ДДС при доставка на храна и за консумация на място;в  Холандия - облагане с 9 на сто; Унгария - с 5 на сто, и т.н. 

 

СТОКА ИЛИ УСЛУГА 

"По същност ресторантьорският продукт може да се определи като услуга, която се получава в резултат на човешкия труд и съвкупност от множество услуги, от който една малка част е приготвянето на храната. При доставка на тази храна до вкъщи съвкупността от елементи и човешки труд не е по-малка, а напротив - по-голяма.

Ресторантьорската услуга, независимо дали е предоставена на място или е предоставена за вкъщи, е услуга. Мястото на ползване на услугата от ресторантьора или предприятието за кетъринг не може да я определя веднъж като услуга и втори път." като стока, обосновават се от асоциациите на заведенията.

Ключови думи:

ДДС, заведения

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?