Медия без
политическа реклама

Ресторантьори искат единен вечерен час за заведенията в страната

09 Ноем. 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Асоциацията на заведенията настоява за определянето на единен вечерен час за затварянето на заведенията в цялата страната. В момента различните градове с местни заповеди определят различни часове и това създава непрежение сред бранша, обясниха от асоциацията. 

„Едни градове са до 23:30, едни до 21:00, други до 22:00, не може така. Трябва да има единна заповед за всички – 23:30 е нормално време и за ресторанти, и за кафета, за да можете вие да вечеряте спокойно и все пак да се поддържа някакъв вид бизнес“, заяви пред БНР Ричард Алибегов, председател на асоциацията.

В София и Пловдив например вечерният час е 23.30 ч, но във Варна е 24.00 ч. Днес в Габрово ресторантьори се вдигнаха на протест пред сградата на регионалната здравна инспекция, тъй като местната заповед предвижда затваряне на заведенията в 22.30 ч. По-късно през деня заповедта бе променена и удължена с един час. "Този един час е важен за оцеляването ни", одобриха габровските ресторантьори.

Почти е сигурно, че вечерният час за ресторанти и кафенета и забраната за работа на нощните заведения, въведени до 12 ноември, ще бъдат удължени. От Асоциацията на заведенията се надяват нормалната работа да се възстанови през декември.

От асоциацията коментираха и новите мерки на правителството за подкрепа на работещите в бранша - държавата да поеме 80% от заплатите. "Помощта не е достатъчна, но е частично решение. Надяваме се тези 80% да са от трудовото възнаграждение, а не от минималната работна заплата. Има голяма разлика, нали, но зависи кой на колко се е осигурявал", обяви Алибегов.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?