Медия без
политическа реклама

Програма "Конкурентоспособност" е сред лидерите по нередности

30% от проверените около 1000 проекта в периода 2014 - 2020 г. са с нарушения

Програма "Конкурентоспособност" тръгна с летящ старт още в първия програмен период. Сега, години по-късно, тя продължава да е все така атрактивна за фирмите.
Илияна Кирилова
Програма "Конкурентоспособност" тръгна с летящ старт още в първия програмен период. Сега, години по-късно, тя продължава да е все така атрактивна за фирмите.

Единствената европрограма, насочена изцяло към бизнеса - "Иновации и конкурентоспособност", е в Топ 3 на направленията с най-много нередности. Тя е поставена на второ място по брой регистрирани сигнали за нарушения, като "жалбите" по нея са общо 208. Най-голям е броят на сигналите за нередности по програма "Региони в растеж" (443), а на трето място е "Околна среда" със 110 сигнала за нередности. Това разкрива нов доклад на Сметната палата, посветен на програма "Конкурентоспособност" в периода януари 2014 - юни 2018 година.

В същото време 30% от проверените около 1000 проекта в периода 2014 - 2020 г. се оказали с "несъответствия". До фирмите с нарушения са изпратени искания за допълнителни разяснения и предоставяне на допълнителна информация. В крайна сметка са прекратени шест договора с безвъзмездно финансиране, защото предприемачите не са спазили условията по тях. За този период не са одобрени и гарантирани разходи за над 780 000 лв., а са наложени финансови корекции за над 960 000 лв., става ясно от доклада на Сметната палата.

Като цяло одиторите нямат съществени забележки за управлението на "Конкурентоспособност". В същото време обаче те смятат, че е нужно осигуряване на ефективен контрол върху администрирането на сигналите за нередности, прецизиране на процедурите за изготвяне и актуализиране на годишните планове за проверки на място и др.

"Иновации и конкурентоспособност" е една от най-атрактивните европрограми. Бюджетът по нея е над 2.5 млрд. лв., като към момента са усвоени 44.5% от тях. Най-голям е интересът към подмярката "енергийна ефективност". Тя е част от програмата и има собствен бюджет от над 607 млн. лв., като към момента 64% от тях са усвоени, показа справка на в. "Сега" в системата за управление и наблюдение на средствата от ЕС. Пари по нея се дават за покупка на ново икономично оборудване, енергоспестяващи технологии като нови поточни линии за производство и др.

 

ОПИТ

Преди две години се оказа, че компании с неверни финансови отчети са кандидатствали по мярката за енергийна ефективност. Тогава в писмо на неправителствената "Коалиция за устойчиво развитие" се посочваше, че е възможно част от фирмите да са получили одобрение на базата на неверни документи. Данни за годишния оборот на дружествата и валиден финансов отчет са част от информацията, която дружествата трябва да подават при кандидатстване за европари. Как завърши проверката на Министерството на икономиката, така и не се разбра.

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата