Quantcast

Медия без
политическа реклама

Приходите в аутсорсинг сектора у нас нарастват с 20%

Илияна Кирилова

Размерът на аутсорсинг сектора в България възлиза на 2.4 млрд. евро за 2018 г. Приходите в индустрията са нараснали с близо 20%, което е повече от прогнозираното през миналата година. Това показват данни от годишния доклад на Българската аутсорсинг асоциация, изготвен от See News. Той обхваща 583 компании от цялата страна, занимаващи се с аутсорсинг на бизнес процеси и ИТ през 2018 година.

През последните години индустрията на изнесените услуги продължава да се разраства. Най-бързо тези процеси протичат в големите градове с университети, като се наблюдава тенденция за изнасяне на дейността извън столицата. София, Пловдив и Варна са трите най-големи центъра, като Велико Търново и Бургас също привличат все повече нови компании.

Средните заплати в сектора са в пъти в по-високи от тези за страната. Индустрията генерира 8.5% от всички разходи за заплати в икономиката през 2018 г. Около 2% от пазара на труда в България е формиран от аутсорсинг компаниите. В него са заети повече от 73 хил. души към края на 2018 г., а прогнозите са до 2-3 години броят им да превиши 80 хил. души 

"Аутсорсингът е сред секторите, които задържат младите хора тук и им дават възможност за развитие в страната. Думата аутсорсинг като описание на бизнеса ни започна да лимитира смисъла на онова, което правим, и стратегията ни за развитие. За да продължим да растем и да привличаме правилните умове и точните партньори в България и отвъд границите й, е време за препозициониране на целия сектор", заяви Илия Кръстев, председател на Аутсорсинг асоциацията у нас.

Прогнозите сочат, че при запазване на този положителен тренд се очаква до 2022 г. приходите в сектора да се удвоят до 4.8 млрд. евро.

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?