Quantcast
"Дунарит" и "Стомана" също излизат от строя | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

"Дунарит" и "Стомана" също излизат от строя

Все повече предприятия титани от българската индустрия влизат в кризисен режим и затварят производства
13 021
 Илияна Кирилова
За някои сектори кризата носи мор, за други е възможност.

Мрачните новини за българската икономика продължават да се множат. Сред предприятията, които спират производства, затварят частично, пускат хората си в отпуск или направо ги съкращават, се наредиха военният завод "Дунарит" в Русе и пернишкият металургичен комбинат "Стомана". Само преди дни Камарата по машиностроене "преброи" големите заводи, които работят за износ и които закъсват, защото пандемията е ударила жестоко големите им клиенти. Сред тях са производители на автокомпоненти, корабостроители, заводи от военната индустрия.

След "Арсенал", който първи обяви големи съкращения, и "Дунарит" съобщи, че от утре минава на "санитарния минимум"  - т. е. праща вкъщи огромната част от персонала като превантивна мярка срещу епидемията. От 1000 души само 200 ще продължат да идват на работа, за да довършат започнати поръчки. 

"Стомана Перник" също свива производството.

„Бургаска корабостроителница“ има договор с Русия за ремонт на кораби, но руските специалисти, които трябва да присъстват и консултират дейностите по ремонта, не могат да дойдат в България, и изпълнението се отлага за по-добри времена. Бавят се доставките на материали от чужбина - вместо за 10-12 дни стават за 20-25 дни.

Най-големият кораборемонтен завод у нас - „Одесос“ във Варна, закъсва по подобни причини - работа има, но тя не може да бъде свършена, без да присъстват чуждстранните специалсти, които контролират ремонта, да пътуват.

А „Корабно машиностроене“ във Варна спира работа за две седмици, тъй като не може да експедира изработена продукция за Италия.

Кризата вече нагази свирепо и фабриките от автомобилния клъстер.

Японската „Язаки“ обяви още миналата седмица, че спира и трите си завода у нас - в Димитровград, Сливен и Ямбол, в които работят повече от 5600 души. 

Заради мерки срещу коронавируса от 30 март временно затваря и “Костал България аутомотив“ в Пазарджик. Заводът прави автоелектроника и модули, които изнася за разтърсените от епидемията Италия, Франция и Германия. В него работят над 1500 души, а други 300 са заети в дъщерната фирма "Ариете", която отговаря за логистиката.

Производителят на кабелни системи "СЕ Борднетце - България"  (собственост на японската Sumitomo Electric), спря временно заводите си в Карнобат и Мездра. Минимален брой работниици довършват поръчка за групата Volkswagen, която затвори европейските си заводи заради коронавируса

Русенската „ВИТТЕ Аутомотив“, производител на системи за заключване в автомобилния бранш, първо пусна 60% от персонала си в отпуск, а от 30 март спира дейност  - засега за две седмици. В завода работят близо 1300 души. 

"Линамар България“, собственост на „Монтюпе“, вече прекрати работа. 

 

МИЛИАРДИ

Събитията в българската тежка индустрия са свързани с разкъсването на глобалните "вериги за доставка" заради пандемията. Положението на запад се влошава драматично. Особено в автомобилната индустрия, на която много наши заводи са доставчици на части, компоненти, аксесоари. Новините са стряскащи. "Volkswagen „гори“ пари със скорост €2 млрд. на седмица, "Coбcтвeниĸът нa Меrсеdеѕ тъpcи зaeм oт €10 милиapдa, зa дa ce "cпacи" oт СОVІD-19", "Форд изтегли кредити за над 15 млрд. долара", Gеnеrаl Моtоrѕ намали зaплaтитe нa вcичĸитe cи 69 хиляди cлyжитeли c 20% заради пaндeмиятa" - това са само част от заглавията в медиите от последните дни. 

 

 

Още

В САЩ все повече роботи заместват липсващите хора в заводите

13.11.2021

2030
Пада забраната за влизане на граждани на ЕС в България

22.05.2020

3486
Огнището на COVID-19 в завода за авточасти в Пазарджик се разраства

21.05.2020

Обновена

5046