Медия без
политическа реклама

Приборите за еднократна употреба са забранени в ЕС след 2021 г.

29 Март 2019
ЕПА/БГНЕС

Евродепутатите подкрепиха нов закон, който забранява пластмасови изделия, предназначени за еднократна употреба, предадоха агенциите. 560 евродепутати гласуваха в полза на споразумението с министрите на ЕС, срещу 35 „против“ и 28 „въздържал се“. По този начин до 2021 г. в страните членки трябва да бъдат забранени прибори за еднократна употреба (вилици, ножове, лъжици и пръчици за хранене), пластмасови чинии за еднократна употреба, пластмасови сламки, изработени от пластмаса клечки за уши, пластмасови дръжки за балони, оксоразградими пластмаси и съдове за храна, както и чашки, изработени от експандиран полистирен.

Държавите членки ще трябва да достигнат целта от 90% за събиране на пластмасови шишета до 2029 г., като пластмасовите шишета трябва да бъдат с поне 25% рециклирано съдържание до 2025 г. и 30% до 2030 г. Споразумението също засилва прилагането на принципа „замърсителят плаща“, по-специално за тютюна, като въвежда разширена отговорност за производителя. Този нов режим ще се прилага също така за риболовните приспособения, като гарантира, че производителят, а не рибарите, поема разходите за събирането на изгубените в морето мрежи.

Новото законодателство постановява, че етикетирането относно отрицателните последици върху околната среда от изхвърлянето на пластмасови цигарени филтри на улицата, както и за други изделия, като пластмасови чашки, мокри кърпички и хигиенни продукти, трябва да бъде задължително.

По данни на Европейската комисия повече от 80 на сто от отпадъците по плажовете са от пластмаса. Новото законодателство ще обхваща 70 на сто от всички пластмасови отпадъци, открити в морето. Заради бавното си разграждане пластмасата се натрупва в Световния океан. Пластмасови остатъци са открити в тюлени, китове, морски костенурки и птици, в риби и ракообразни - в хранителната верига на човека.

Ключови думи:

Европа, пластмаса, забрана

Още по темата