facebook
twitter

Икономика

Нивите в Добруджа подгониха 2700 лв. за декар

Земеделците искат България сама да определя тавана на субсидиите
1767
Снимка: БГНЕС
Земеделците призоваха колегите си да се обединят в камара, в която да влязат малки и големи. "Никой няма да е длъжен да участва, но това е начинът да отстояваме интересите си", смятат от БАСЗЗ.

Добричка област е шампион по високи цени на качествени ниви - на някои места декарът вече се достига до 2700 лв. Все пак средната цена за района е около 2000 лв. За сравнение през 2017 г. сделки в житницата на България са се сключвали средно по 1800 лв. за декар.

Силистра е вторият район с най-високи цени през миналата година - в диапазона 1600-1300 лева за декар. Следващите области са Варна, Русе, Плевен, Шумен, Разград. Най-евтино се е търгувала земята в Габровско и Кърджалийско – около 400 лв. за декар, показват данните на Българската асоциация на собственици на земеделски земи (БАСЗЗ).

"Цените ще растат, като следват процента на инфлацията", коментира председателят на асоциацията Стайко Стайков. Много се търсят големи парцели с качествена почва. "България е с  най-евтината и с на най-раздробената земя в цяла Европа", посочи Стайков. Според него основните проблеми са липсата на Закон за комасацията, крайно недостатъчната инфраструктура за напояване и слабата система за защита от градушки, а също и честите промени на нормативната база. 

От асоциацията съобщиха, че в момента в графата "бели петна" попадат парцели за общо 1.6 млн. декара. "Тези непотърсени земи, които се водят за т.нар. бели петна" създават пречка за хората, които обработват съседните им терени", обясни Венцислава Монева. Ето защо БАСЗЗ призовава за национална политика за издирване на собствениците.

Земеделците се тревожат и от предстоящите промени в Закона за собствеността на земеделските земи. "Заложените текстове противопоставят собствениците на земя и ползвателите", твърди Монева. Тя даде пример с правото ползвател на земя, който не е собственик, да преотдава правото на ползване на трети лица - наемател по силата на едногодишен договор за наем, може да преотдаде дори под аренда за 10 години нивата, без изобщо да е питал собственика. 

 

ЛИМИТ

Все още има много неясноти относно Общата селскостопанска политика и тази несигурност притеснява сериозно фермерите, заяви Галина Пейчева-Митева, зам.-шеф на БАСЗЗ. Според нея таваните на плащанията трябва да се определят на национално ниво, защото условията и заплащането на труда във всяка страна от ЕС са различни. "Проблемът е, че трябва да работим на общ пазар, а в същото време нямаме еднакви условия", коментира тя. В момента таванът на субсидиите е 150 000 евро.

 

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Властите вземат драконовски мерки заради чумата по свинете

09.07.2019

Йоана Петрова

168
От днес започва последният етап по заснемане на земята у нас

08.07.2019

804
Председателят на Селскостопанската академия подаде оставка

20.06.2019

2405 4

Коментари

Памфуций
снимка на Памфуций

Къде го юнакът от тоя форум, дето все искаше да си купува ниви в Добруджа?

TRIF007

Преди 10тина години посъветвах колега да инвестира в закупуване на земеделска земя в този раьон.

Не ме послуша. Скъпо било, нерентабилно при цените на рентите за декар. Е сега съжелява ама влака оиде.

Iezuit
снимка на Iezuit

 Е сега съжелява ама влака оиде.

 

Ми не още - рентите в добричко са около и над 100 лв/декар, което при 2000 лева средна цена е поне 5% възвръщаемост, по-малко, ако се вземе по-скъпо земята. Отделно, че цената на земята няма да пада...

 

ONOGUNDUR

Бандитите наречени "арендатори" искат сами да си определят тавана на субсидиите! Че дайте им правото, че да не се мъчат да си раздробяват завладените земи по на 20 000 декара и максимум 300 000 евро. А пък на хърбите им остава правото да емигрират! То на Булгаристан що ли му трябват хора, като има супер мощни трактори и комбайни!

mick

Когато няма кой да натиска цените надолу.. ще е така. Особено с тия лесни субсидии и липсата на някакви данъци вързани към цените.  Същото всъщност се отнася и за жилищата..

Влез или се регистрирай за да коментираш

×