Медия без
политическа реклама

Нарушенията по морските плажове "струват" едва 21 063 лв.

На фона на лавината от сигнали за нередности Министерството на туризма е наложило символични глоби

Снимка: Министерство на туризма
Министър Ангелкова редовно обхожда плажовете, но това явно не тревожи нарушителите.

21 063 лева. Това е стойността на наложените глоби от Министерството на туризма от началото на летния туристически сезон - напук на заканите на ресорния министър Николина Ангелкова, че ще бъде безкомпромисна при нарушенията по плажовете. Това става ясно от отговори на ведомството на въпроси на в. "Сега". Така се оказва, че на фона на оплакванията за нередности като паркиране във водата, завишени цени на шезлонги и чадъри, липса на указателни табели, наказанията са символични. Размерът на санкциите е заложен в Закона за Черноморското крайбрежие, но скромният им обем е смущаващ.

Справка, предоставена на в. "Сега", показва, че от началото на годината министерството е наложило санкции за 21 063 лв., от които близо 17 хил. лв. вече са събрани. На практика става дума за глобите през юни, с началото на активния сезон, а проверките продължават и в момента, поясняват от министерството.

За 2018 г. неустойките по договори за стопанисване на морски плажове са на стойност 362 272 лв., като цялата сума вече е събрана. Санкциите и неустойките през 2017 година са за 224 433 лв., като те също вече са събрани.

По закон половината от тези пари отиват в общината, на чиято територия се намира курортът, 40% се насочват към Сребърния фонд, а 10% - към областните управи във връзка с ангажиментите им да осигурят водно спасяване, медицинско обслужване и почистване на неохраняваните плажове. От министерството обаче не отговориха на в. "Сега" на кои плажове са станали нарушенията, какви конкретно са те и съответно кой каква глоба е отнесъл.

Вместо това от ведомството на Николина Ангелкова пишат, че ведомството е "безкомпромисно при установяване на нарушения". Ако те не бъдат отстранени след предписанията и санкциите или се установи, че те отново са налице, договорът с концесионера и наемателя се прекратява в края на летния сезон. От министерството не отговориха и колко на брой и къде са развалените концесии, както и за какви нарушения са разтрогнати договорите. Към момента има 10 прекратени концесии, заявява на няколко пъти министър Ангелкова, без да влиза в подробности.

Само преди месец от министерството глобиха концесионера на плаж "Перла" край Приморско, след като гражданин влезе с джипа си в морето, за да спусне джет. В крайна сметка наемателят бе глобен с 6000 лв., но дали самият нарушител е санкциониран, така и не се разбра.

Концесиите на плажовете отдавна са обект на спорове между самите управляващи. От години патриотите и лично бившият вицепремиер Валери Симеонов остро критикува Ангелкова заради процедурите. На няколко пъти той директно я обвини, че "раздава" апетитни плажове на фаворизирани фирми и дори заяви, че "наематели и концесионери на плажове клатят държавата през туризма". В същото време не било нормално да даваш концесия за 20 г., тъй като инвестицията се избивала за две.

В резултат плажните концесии бяха отнети от туристическото министерство и дадени за контрол на Министерския съвет. Със законови поправки в края на сегашната парламентарна сесия обаче те отново се върнаха към Ангелкова, а Симеонов определи парламента като "съучастник в ликвидирането на туризма". Формалните мотиви бяха, че изискванията на Закона за концесиите, съобразени с европейските правила, са прекалено строги и не пасват на наемането на плажове.

 

НАРУШЕНИЯ

Липса на табели, които указват колко струват чадърите и шезлонгите, както и недостатъчен брой спасители са сред най-честите нарушения на концесионерите, засечени при проверките на Ангелкова. От министерството отчитат, че по-рядко се натъкват на нарушения, свързани с неспазването на точното 50%-но съотношение между свободната и платената зона на морския плаж. По закон, ако нарушенията не бъдат отстранени след предписанията и санкциите или пък се повторят, договорът с концесионера или наемателя се прекратява в края на летния сезон.

 

АБСУРДИ

В последните дни се оказа, че на плажа между Синеморец и Силистар няколко институции са разрешили на Нова телевизия да снима риалити шоу "Игри на волята", алармира Световният фонд за дивата природа (WWF), който излезе с остра позиция за случващото се на плаж "Листи" в защитена местност в Странджа. Заради телевизионния екип стар път в горите на Странджа беше разчистен и разширен с цената на изкоренени дървета. Местното горско управление, което определи случилото се като премахване на незначителни дървета, ще бъде глобено. А кметът на Царево Георги Лапчев заяви, че ставало дума за "заглаждане на пътя".

 

Още по темата