Медия без
политическа реклама

НАП ще търси заплати в пликове по морските курорти

Сезонните работници по морските ни курорти са сред най-рисковите групи, казват от приходната агенция

16 Юли 2023
Илияна Кирилова

Фискалните инспектори на Националната агенция за приходите заедно с „Главната инспекция по труда“ започват проверки по морските ни курорти, съобщиха от приходната агенция. Те ще проверяват дали всички работещи в заведения и търговски обекти имат сключен трудов договор и осигуряват ли се служителите върху реалната си заплата или получават част от възнаграждението си в плик. 

През летните месеци на миналата година фискалните инспектори установиха над 780 нарушения на данъчното и осигурителното законодателство, като голяма част от тях са свързани с укриване на данъци и осигурителни вноски, напомнят от НАП. Сезонните работници по морските ни курорти са сред най-рисковите групи, които получават цялата или част от заплатата си „под масата“, без тези доходи да се декларират и върху тях да се внасят осигурителни вноски. По тази причина те са и най-губещите от недекларирания труд, тъй като се лишават от редица осигурителни права, като обезщетенията за майчинство и безработица, пенсия и други. Те не могат да се възползват и от пълния размер на по-високите данъчни облекчения за деца, тъй като те се изчисляват върху заплатата, на която се осигуряват лицата. Р

аботниците могат да пресметнат загубите си с помощта на калкулатора на сайта: www.zaplatavplik.bg, като въведат заплатата, на която се осигуряват и тази, която реално получават.  За да бъдат защитени трудови и осигурителни права на работниците по време на сезонната им работа, те трябва да имат сключен писмен трудов договор, който да е регистриран в приходната агенция. 

Над 300 млн. лв. годишно е щетата за бюджета от заплата в плик.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

НАП, осигуровки

Още по темата