Медия без
политическа реклама

Мадрид ще изземе 1.1 млрд. евро от банките с данък "свръхпечалба"

Засегнати от правителствената мярка ще атакуват извънредното облагане в съда

07 Февр. 2023
Pixabay

Големите испански банки ще платят над 1,1 млрд. евро тази година заради новия данък, въведен от правителството, съобщава БНР. Така управляващите се опитват да съберат за две години около 3 млрд. евро, които да насочат към социални програми за подпомагане на най-бедните слоеве на населението.

Новият данък от 4.8% ще се начислява върху нарасналия нетен доход от увеличените лихви, а така също и върху нетните приходи от такси и комисионни на банковия бизнес в Испания. Преди въвеждането му големите банки в страната отчетоха рекордна печалба за 2022 г. от 20,85 милиарда евро.

Най-голяма сума сега ще внесе CaixaBank - около 450 милиона евро, следвана от Santander и BBVA с по 225 милиона евро, Sabadell със 170 млн. , Bankinter с около 100 млн. и Unicaja с 85 млн. евро.

Първото плащане трябва да е тази събота, като някои от банките вече обявиха, че ще обжалват правителственото решение в съда. В случай, че размерът на сумата от нетните приходи от лихви и комисиони, съответстващи на предходната календарна година, не е окончателно известен, той ще бъде временно изчислен на базата на одитната оценка на отчетите. Окончателната самооценка ще бъде представена от 1 до 20 септември.

Размерът на данъка и авансовото му плащане няма да се считат за разход и с тях няма да се намалява данъчната основа за облагане с корпоративния данък.

Неизпълнението на задължението за облагане на свръхпечалбата ще се счита за много тежко нарушение и ще бъде санкционирано с глоба от 150% от прехвърлената сума. Националната комисия по пазарите и конкуренцията ще следи плащането на данъка и ще налага глобите на нарушителите.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

банки, облагане, печалби

Още по темата