Медия без
политическа реклама

Кабинетът обсъжда 1,5 млрд. лв. за бизнес, здраве и пенсии

28 Юни 2021

Служебното правителство ще изготви проект за актуализация на държавния бюджет, който да бъде внесен в следващо Народно събрание и да разпредели очакваното преизпълнение на приходите в размер на 1- 1,5 млрд. лв. Считаме, че бюджетът може да издържи със сега заложени нива на максимално позволен дълг и дефицит и разходите следва да се завишат само в размера на очакваното преизпълнение на приходите, коментира след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество служебният министър на финансите Асен Василев. Тристранката одобри поредното изменение на схемата за подкрепа на засегнати от кризата фирми 60:40, като измененията са договаряни на работни срещи със синдикати и бизнес преди изготвянето им вместо постфактум да им се предоставят като вече взети решения.

На базата на очакваните по-високи приходи бюджетът следва да допусне нови разходи в три основни направления – мерки в подкрепа на бизнеса, допълнително финансиране за здравеопазването и пари за пенсионерите в светлината на очаквана нова есенно-зимна вълна на коронавируса, коментира Василев. От служебния кабинет са поели ангажимент  новите мерки отново да се изготвят в работен порядък с участие на работодатели и синдикати, за да се избегне взимането на неработещи решения. „През април, 2020 г. България отчете най-голям ръст на безработицата в цяла Европа благодарение на приемането на мярката 60:40 в много нескопосан вариант. Тогава не ни чуха навреме и се стигна до преработване на постановлението“, коментира предзседателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Според него новият вариант на мярката, договорен със служебния кабинет, е по-добър, защото фокусира по-добре средствата при ограничен бюджет и невъзможност за изменението му заради липсващ парламент.

НОВИ ПРАВИЛА

Според новите текстове интензитетът на подкрепа от страна на държавата по мярката 60:40 ще е различен в зависимост от отчетения спад на оборотите. При спад от 30% държавата ще осигурява 50% от осигурителния доход на работниците в съответните допустими за подпомагане отрасли, при спад от 40% подкрепата остава 60:40. Бизнесът настоява в обхвата на мярката да бъде включен и пътническия въздушен транспорт, който е силно ударен от пандемията.

Още по темата