Quantcast

Медия без
политическа реклама

Държавата още не вижда причини да търси неустойки за "Булгартабак"

Pixabay
Марките на "Булгартабак" бяха продадени на БАТ ("Бритиш Американ Табако").

Въпреки че цигареният гигант "Булгартабак" вече не съществува, Агенцията за приватизация не смята да налага неустойки - поне засега, съобщи в. "Капитал". Според договора за приватизация от 2011 г. предметът на дейност трябваше да бъде запазен поне до 2021 г., но на практика цигарените фабрики вече не работят. В момента не е ясно кой е мажоритарен собственик на остатъците от някога славния "Булгартабак", тъй като фирмата купувач премина през няколко ръце. При раздържавяването се смяташе, че интерес към сделката има Делян Пеевски. Тогава той отричаше, но по-късно се появи официално като акционер, а сетне се оттегли.

Софийската цигарена фабрика още през 2016 г. бе затворена и дори вече е разрушена, а на мястото й усилено се строи. В началото  2019-а бе спряно производството и на фабриката в Благоевград - под претекст, че е временно. Според синдикатите обаче машините са изнесени и в Благоевград са останали едва 15 души персонал - от над 2000 в силните години на предприятието.

На въпрос на "Капитал" ще има ли санкции заради нарушаването на договора, Агенцията за приватизация твърди, че са "извършени насрещни проверки и е изискана информация и от други институции, която потвърждава, че дружеството осъществява производствена дейност, поради това не се е наложила проверка на място в предприятието". Още било рано да се каже дали има неспазване на договора през текущата година. Агенцията щяла да прецени това до 30 юни 2020 г., когато изтичал срокът за упражняване на контрол.

 

 

 

 

 

1