Quantcast

Медия без
политическа реклама

COVID-19 вдигнал цената на хляба с 10 стотинки

Поскъпването ще продължи заради нарастващите производствени разходи, предупреждават производители

11 Дек. 2020
Илияна Кирилова

С около 10 стотинки се е повишила цената на хляба през последните няколко седмици, показват наблюдения на потребители, потвърдени от производители и търговци.

Производителите обясняват поскъпването на хляба с повишената цена на брашното заради по-голямо търсене, в основата на което е COVID-пандемията.

"Тенденцията е в световен мащаб. При затварянето на големите ресторантьорски, транспортни  и туристически сектори се освободиха огромни финансови ресурси, които бяха инвестирани в покупка на зърнени култури - първо, защото става въпрос за основната храна на хората, към която по принцип има повишено търсене, и второ, защото зърното има по-дълъг срок на годност. Това повишено търсене на зърно, с огромни парични ресурси, доведе до непознато през последните 6 години увеличение на цената на пшеницата“, коментира пред БНР Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България.

По данни на Софийска стокова борса през ноември цената на хлебната пшеница надхвърля 360 лв. за тон, което е 20% повече от миналата година. "Очакваме цената й да продължи да расте, което ще се отразява и на цената на брашното", заяви Кукушева. 

Друга причина за покачване на цената на хляба през последните седмици са и по-големите разходи на производителите за запазване здравето и живота на заетите в бранша по време на пандемията.

"Нашите работници не работят от вкъщи. Те стават призори и тръгват от ранните часове на деня да изпълняват своите служебни задължения, те работят на първа линия“, коментира Марияна Кукушева. В немалко фирми част от работниците са напуснали заради страха от коронавируса. "Държавата поощри с немалък финансов ресурс хората на първа линия, но ние бяхме забравени. Този риск трябваше да бъде компенсиран от нас - увеличихме заплащането, за да мотивираме хората да работят", заяви Кукушева.

Тя обясни, че в някои търговски вериги и по-малки магазини търговците продават хляб на промоционална цена. Тъй като законът за храните вече не позволява непродадения хляб да бъде връщан на доставчиците, търговците се принудени да свалят цената на непродадената до ранните следобедни часове стока.  

От сдружението на хлебопроизводителите казват, че е трудно да се направи прогноза каква ще бъде цената на хляба след Нова година. Те отчитат, че се оскъпява енергията, транспорта, човешкият труд и не на последно място, цените на опаковките. 

Още по темата