Медия без
политическа реклама

България поиска в последния момент 1,4 млрд. лв. по плана за възстановяване

Със сигурност Брюксел ще изплати само част от сумата, големите спорове ще са отново за енергетика

09 Окт. 2023ТАНЯ ПЕТРОВА
БГНЕС
Миньори продължават да блокират магистрала "Тракия" заради планираните промени в сектор "Енергетика".

България успя да подаде в последния момент искане за получаване на второ плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост. Страната ни чака от Брюксел транш от 1,4 млрд. лв., като еврокомисията има до два месеца да оцени представените документи, а след това се чака и консултация в Икономическия и финансов комитет. Това означава получаване на плащане в последния месец на годината – декември. Получаването на сумата е важно и за изпълнението на планираните инвестиции, и за закърпването на държавния бюджет. 

Според изпратеното от финансовото министерство прессъобщение страната ни е успяла да навакса натрупаното изоставане в изпълнението на мерките и е изпълнила 62 от общо 66 етапа и цели. Четирите неизпълнени мерки са в областта на обществените поръчки – неизпълнена цел за намаляване на процедурите само с един оферент с 25% за 2022 г., (тук промените в законодателството закъсняха), отпадналият проект за изграждане на интермодален терминал в Русе – там офертите надхвърлиха планирания ресурс, не е изпълнена и заявеното намерение за влизане в сила на закон за личния фалит. Неизпълнено е и сключването да говори за ново бордово оборудване на влаковете. 

Със сигурност исканата сума по второто плащане ще бъде намалена частично от Брюксел заради тези неизпълнения. Възможно е обаче европейските чиновници да не приемат за изпълнени и други отчетени като свършени задачи. Голямата въпросителна отново е сектора на енергетиката. Като изпълнена мярка от правителството отчитат приетата в последния момент пътна карта за климатична неутралност, която стъпва на специален доклад със сценарии за развитие на енергетиката и спазването на изискванията за зеления преход. Пътната карта в първоначалния си вид предвиждаше орязване на базови мощности при въглищните централи, но след протестите бе спешно изменена от правителството. Така в нея залегна ангажимент работата на централите на въглища да остане без ограничение до 2038 г., каквото е решението на Народното събрание за предоговаряне на плана от януари, 2023 г. Изпълнението на това решение ще е много трудно, като неслучайно това предизвика размяна на реплики между енергийния министър Румен Радев, лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и депутата от ДПС Делян Пеевски. От БСП също бяха категорини, че Брюксел няма да приеме написаното в пътната карта за климатична неутралност за чиста монета. Картата бе изменена, без да се гласуват изменения в подробния доклас със сценарии, на които тя стъпва. 

Още по темата