Quantcast

Медия без
политическа реклама

Българите масово декларират доходите си онлайн

Хората, които са получавали заплати и хонорари от чужбина за дистанционна работа, дължат данък у нас, напомня НАП

Pixabay

Към 300 000 души вече са подали декларациите си за облагане на доходите до момента, като 84 % от тях са го направили по електронен път, съобщи НАП. Повечето данъкоплатци са използвали ПИК - персонален идентификационен код, а малко над 50 000 - е-подпис.   От последното голямо нововъедение на НАП - предварително попълнената декларация, са се възползвали към 70% от хората. От миналата година данъчните служебно вписват данните за доходите, с които разполагат, и така всеки, който има ПИК или е- подпис, може да прегледа декларацията за евентуални грешки или пропусната информация и ако няма корекции, просто да потвърди, че всичко е точно, и да я изпрати. 

Все повече българи използват възможността да  подават данъчните си декларации през портала за е-услуги, посочват от приходната агенция.

Тази година кампанията за деклариране на личните доходи приключва малко по-късно - на 5 май - заради Великденските празници.

 

ВАЖНО 

НАП напомня, че всички, които през 2020 г. са работили онлайн и са получавали заплата и хонорари от фирми, базирани в друга държава, подлежат на данъчно облагане в България. 

"За целта е необходимо в годишната данъчна декларация за доходите на физически лица да се декларират реализираните доходи от дистанционното полагане на труд. Изключение е възможно само за чуждестранните лица, които са работили дистанционно за своя чуждестранен работодател от страната по-малко от 183 дни и между България и държавата, на която са местни лица за данъчни цели има сключена Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане (СИДДО).  Срокът от 183 дни е в рамките на календарната година или в рамките на всеки 12 последователни месеца, в зависимост от конкретната СИДДО. Когато този срок е надвишен, данъкът се дължи в България от първия ден, в който човек е започнал да работи от разстояние", поясняват от приходнага агенция.

Ключови думи:

НАП, декларации, СИДДО

Още по темата