Медия без
политическа реклама

Бизнес и синдикати искат плана за 12 млрд. да се внесе бързо

Социалните партньори очакват от новия кабинет да продължи помощите за заетост до края на годината

16 Апр. 2021
Илияна Кирилова

Внасянето пред Европейската комисия на плана за възстановяване и устойчивост, по който България очаква 12 млрд. лв. за безвъзмездни помощи за преодоляване на икономическата криза, породена от ковид-пандемията, не трябва да се спира. Планът трябва да бъде подаден в срок до 30 април, като в хода на разглеждане в Брюксел може да се направят някои корекции. 

За това призоваха на специална пресконференция национално представителните организации на работодателите - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, плюс двата синдиката - КТ "Подкрепа" и КНСБ. 

Днес правителството в оставка внесе плана за възстановяване в Народното събрание, след като премиерът Бойко Борисов заяви преди дни, че неговото одобрение трябва да стане от новия кабинет или от новия парламент и те , ако желаят, да го преправят.

Според бизнеса и синдикатите обаче ново преразглеждане на заложените цели и проекти в плана не се налага. "В този си вид той може да бъде представен пред Европейската комисия. В сравнение с първоначалния вариант е достатъчно добър, включени са една трета от исканията на бизнеса и синдикатите, а някои добавки може да бъдат коментирани с ЕК по време предстоящото обсъждане следващите два месеца", посочи Пламен Димитров, председател на КНСБ.

"Подаването на националния план за възстановяване и устойчивост до 30 април ни гарантира, че още през лятото България може да получи авансово 13% от средствата (над 1.5 млрд. евро), което е изключително важно на фона на драматичната криза, която се очертава", заяви Радосвет Радев, председател на БСК.

Все пак работодателските организации и синдикатите предложиха да се завишат планираните средства за подобряване на производителността и енергийната ефективност на фирмите по линия на три от фондовете на ЕК. Става дума фонд "Технологична модернизация", по който средствата за страната ни да бъдат завишени двойно с 400 млн. лв., парите по фонд "Зелен преход" от 237 млн. да се увеличат с още 700 млн., а ваучерната програма за дигитални умения на работната ръка да нарасне от 237 млн. на 500 млн. лв.

Бизнесът и синдикатите поискаха още новото правителство да тегли нов заем от фонда на ЕК за подпомагане на заетостта  SURE, с който да продължи българските антикризни мерки за пострадалите от ковид-кризата фирми. Това са схемите 60/40, 80/20 за туризма и транспорта, "Запази ме", чието действие изтича на 31 май. 

Анкета на БСК показва, че 74% от фирмите настояват мерките за заетост да продължат да действат до края на годината, защото за тези предприятия не отчитат подобрение на положението. "Никой не знае дали ще има нови вълни на пандемията, затова трябва да имаме буфери за компенсиране на пострадалите бизнеси", е мнението и на КРИБ.

Работодателите настояват да се въведе и нова антикризисна мярка наред с тези за запазване на заетостта - подпомагане за непокритите фиксирани разходи на всички фирми с над 30% спад на оборотите, а не само за тези, които са били затворени със заповеди на здравния министър.

"Освен това ББР, в която останаха много неоползотворени средства, трябва да облекчи условията за кредитиране и да разшири достъпа до евтини кредити за фирмите в затруднение", заяви Васил Велев, председател на АИКБ. Според него със заеми от ББР може да се погасят кредити към банките, за които мораториумът вече е изтекъл.

Половината от анкетираните от БСК фирми са посочили, че очакват да имат затруднения при погасяването на банковите си задължения след изтичането на мораториума. 

От БТПП призоваха новите управляващи да не спират финалната подготовка на оперативните програми за следващия 7-годишен период, който започва да тече от тази година. "Очакваните средства от европейските програми са по-големи от тези по Плана за възстановяване и дейността по тяхното договаряне с ЕК не трябва да прекъсва. Настояваме също така в следващия програмен период да има по-бързи процедури за кандидатстване и получаване на средствата. Чакане от година и половина от представяне на проекта до получаването на парите не трябва повече да има. Съкратените срокове, в които работеха администрациите заради ковид-мерките, трябва да станат новото нормално", посочи Васил Тодоров от БТПП.

Четирите работодателски организации и двата синдиката са изпратили днес обръщение до политическите партии в парламента, с което ги призовават да ускорят мерките за икономическа подкрепа.

 

 

Още по темата