facebook
twitter

Икономика

АПИ предоставя на външни фирми част от работата по толсистемата

239
Илияна Кирилова

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) прехвърля част от работата по толсистемата на външни фирми. Това става ясно от публикуваната за обществено обсъждане наредба за правилата за изграждане и функциониране на системата.

Така например доставчиците на GPS данни ще предоставят информацията за географското позициониране на моторните превозни средства по републиканската пътна мрежа директно на фирмите, които събират електронно таксите, а не на АПИ. Според действащата в момента наредба доставчиците на GPS данни трябва да сключват договор с АПИ, която да обработва и допълва информацията за изчисляването на дължимите толтакси. Не са ясни мотивите защо това задължение ще отпадне и ще премине в ръцете на външни партньори, които ще обработват данните, ще ги превръщат в т.нар. толдекларации, които ще изпращат към толсистемата за изчисление на дължимата такса. Пътната агенция обаче си запазвала контролните функции над дейността на доставчиците на GPS данни, като се предвижда да ги вписва в публичен списък при облекчени условия, пише в мотивите.

Наредбата отразява и последните промени в  Закона за пътищата, с които се премахна задължението на АПИ да организира разпространението на бордови устройства, да регистрира ползвателите на платената пътна мрежа, директното им отчитане и усвояване на суми от поддържан от тях баланс. Тези дейности ще бъдат изцяло прехвърлени върху търговците, които в различните си качества предоставят  услуги по електронно събиране на пътни такси, като АПИ няма да плаща допълнително за това.

Услугите, предоставяни в пунктовете на АПИ, ще са единствено за плащане на винетна такса и закупуване на маршрутна карта - един от трите варианта за плащане според изминатото разстояние. Той се очаква и да е най-малко използваният. Иначе толтакса ще се плаща в пунктовете за продажба, разкривани от избраните доставчици на услуги.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

МВФ: Световната икономика е в рецесия

16.10.2019

304 2
Изследвания на бедността взеха Нобеловата награда за икономика

14.10.2019

822 5
Борисов си приписа и успехите на бизнеса в износа

10.10.2019

2698 20

Коментари

TheExperience

Влез или се регистрирай за да коментираш

×