facebook
twitter

Икономика

Активисти ще убеждават Десислава Танева да разтрогне горските замени

982
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Министърът на земеделието Десислава Танева реши да се срещне с представители на инициативата "Зелени закони" след като близо месец екоактивистите "разопаковат" скандални случаи на несправедливи обещетения за заменяни през 2007-2009 г. гори. На срещата от "Зелени закони" ще настояват за разтрогване на сделките, което е алтернативен вариант на плащането на обезщетения. От инициативата твърдят, че може да се приложи чист вариант за това и ще запознаят министъра с правните механизми и с проведените от тях разследвания, които показват, че оценките на имотите отново са силно подценени. 

Както "Сега" писа, земеделското министерство обяви списък с 103 от 132 сделки, сключвани след присъединяването на Бълария към ЕС, при които частни гори са заменени с държавни при неравностойни условия. По оценка на държавната "Агролеспроект" за тези имоти частните собственици трябва да върнат в хазната над 80 млн. лв. При други 29 сделки е установено, че щета няма и страните по тях няма да връщат нищо. В списъка с изрядните се оказаха едни от най-знаковите замени на стойност милиони левове, сключвани от неслучайни лица. 

По изчисления на "Зелени закони" новите оценки, извършени от "Агролеспроект", на свой ред са неадекватни, а нанесената щета на хазната надхвърля многократно цитираните от МЗХГ 80 млн. лв. Инициативата твърди, че само за 10 сделки, анаизирани от тях,  щетата надхвърля 1,5 млрд. лв. Примерите ще бъдат представени на срещата с Танева днес. "Държавата не бива да узаконява тези сделки срещу многократно по-ниско обезщетение и трябва да положи всички усилия едни от най-красивите кътчета в българските планини и по Черноморието да бъдат върнати и съхранени в естествения си вид. Ще представим на министър Танева варианти това да се случи", изтъкват още от инициативата.

До плащане на суми заради неравностойни замени се стигна след проверка на Европейската комисия и открита процедура за предоставяне на непозволена държавна помощ. Решението на ЕК, с което се установява наличие на такава помощ, е от 2014 г. Според официалните графици случаят вече следваше да е приключен и парите - върнати в хазната.  

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Унгария пита народа дали да плаща обезщетения на затворници и роми

14.02.2020

2265 30
Авиопасажерът вече може да вземе до €1600 за изчезнал куфар

31.01.2020

457
Частните лотарийни компании плашат с обезщетения за милиарди

23.01.2020

2641 12

Коментари

peniko

Е как ще ги "разтрогнат"? Парите вече са взети, изядени, изпити и даже "инвестирани!!! Някой да е чул Мутро-баровци да връщат пари. Ами те за много по-малка суми пращат "килъри" където се налага .....

Invisible

  Игрището за голф, или хотелът ще се окажат на държавна земя.

  Няма да стане.

  

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Тази да си оправя земеделието, а не да прави ПР акции на правителството. Нищо няма да излезе от това , но ще се говори колко е справедлив ББ почти до следващите избори. Ами тези със заменките са спонсори и приближени на ГЕРБ. Как тогава да очакваме да връщат пари ???
Диагностик

Ако са приближени на ГЕРБ, защо БСП да не подкрепи и разшири идеята?

mick

Те отдавна са препродадени.. 

Влез или се регистрирай за да коментираш