Quantcast

Медия без
политическа реклама

7 години ще е минималната гаранция на нова магистрала

Илияна Кирилова
Минималният гаранционен срок за строителство на магистрала сега е 5 години. С промените се предлага той да бъде увеличен на 7 години.

Минималните гаранции за строителство, ремонт и монтаж ще бъдат увеличени. Това предвиждат промени в Наредбата за въвеждане в експлоатация на строежите у нас. Проектът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) вече е публикуван за обществено обсъждане. Правилата за гаранциите не са променяни от влизането в сила на наредбата през 2003 г.

Досега минималният гаранционен срок за строителство на автомагистрала бе 5 години, докато с промените се предлага той да бъде увеличен на 7 години. За републиканските пътища от първи и втори клас в момента срокът е 3 години, но и той ще бъде увеличен с две години. За третокласните се предвижда срокът на гаранцията да бъде увеличен само с една година и да бъде 4-годишен. За реконструкция и основен ремонт на пътища от републиканската пътна мрежа минималният гаранционен срок е 2 години. С  проекта на наредба се предлага увеличаването му на 3 години.

Удължаването на сроковете освен за магистрали и пътища ще важи и за всички видове строителни, монтажни и довършителни работи, за вътрешни инсталации на сгради и при основен ремонт, за съоръжения за пречистване и други.

Според мотивите на регионалното министерство завишаването на минималните гаранционни срокове ще доведе до по-стриктно изпълнение на задълженията от страна на строителите и строителния надзор.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?