Quantcast
7 години ще е минималната гаранция на нова магистрала | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

7 години ще е минималната гаранция на нова магистрала

196
 Илияна Кирилова
Минималният гаранционен срок за строителство на магистрала сега е 5 години. С промените се предлага той да бъде увеличен на 7 години.

Минималните гаранции за строителство, ремонт и монтаж ще бъдат увеличени. Това предвиждат промени в Наредбата за въвеждане в експлоатация на строежите у нас. Проектът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) вече е публикуван за обществено обсъждане. Правилата за гаранциите не са променяни от влизането в сила на наредбата през 2003 г.

Досега минималният гаранционен срок за строителство на автомагистрала бе 5 години, докато с промените се предлага той да бъде увеличен на 7 години. За републиканските пътища от първи и втори клас в момента срокът е 3 години, но и той ще бъде увеличен с две години. За третокласните се предвижда срокът на гаранцията да бъде увеличен само с една година и да бъде 4-годишен. За реконструкция и основен ремонт на пътища от републиканската пътна мрежа минималният гаранционен срок е 2 години. С  проекта на наредба се предлага увеличаването му на 3 години.

Удължаването на сроковете освен за магистрали и пътища ще важи и за всички видове строителни, монтажни и довършителни работи, за вътрешни инсталации на сгради и при основен ремонт, за съоръжения за пречистване и други.

Според мотивите на регионалното министерство завишаването на минималните гаранционни срокове ще доведе до по-стриктно изпълнение на задълженията от страна на строителите и строителния надзор.

 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

България се застрахова със срокове за доставките на Remdesivir

28.10.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

450 1
3 месеца кабинетът се разпорежда незаконно с еврофондове
Ловците се обявиха срещу разрешаването на уреди за нощно виждане

19.10.2020

3494 22

Коментари

Solace

Хахаха, 7 години! Абе, хора, имам туристически обувки с 24 месеца гаранция. Раницата ми е Osprey - доживотна поправка за тяхна сметка. Имах и едни Dr. Martens-ки - доживотна гаранция. 

Тук някакъв асфалт е с 4-7 години гаранция. Е как да не е златна мина за изпълнителите този бизнес...

Augereau

Ся, да обясним - гаранцията на един продукт не е картбланш за това той систематично и редовно да се разпада на съставните си части веднага след изтичането ѝ. 


Конкретно за българските магистрали - ние знаем, че започват да се разпадат в най-добрия случай няколко години след построяването им. Дали са 3, 5 или 7 години няма значение. Какво ме блазни, че някакъв пропаднал участък от 2-3 км ще бъде ремонтиран за сметка на строителя? Това да не би да означава, че останалите 297-298 км построени от този строител са качествени? Ми не. Просто означава, че все още сме ''късметлии'' и се молим да пропаднат по време на гаранционния срок, а не 5 дни след изтичането му. 

 

Решението, разбира се, го има, ама никой не искам да го прави:

 

1. Високи и подробни стандарти за строителство (материали, дебелина, технология и т.н.)

2. Истински контрол -  гореспоменатите стандарти да се спазват реално.  

Това е. А увеличението на задължителния гаранционен срок е поредното плоско и мързеливо ''решение'' 

Влез или се регистрирай за да коментираш