Медия без
политическа реклама

ЮНЕСКО отне от Ливърпул статута на Световно наследство 

23 Юли 2021
 „Трите грации“ на световноизвестния крайбрежен район на Ливърпул (отляво надясно): сградата Royal Liver Building (1908), сградата Cunard (1914) и бившите офиси на доковете и пристанища на Мърси (1903).
English Heritage
„Трите грации“ на световноизвестния крайбрежен район на Ливърпул (отляво надясно): сградата Royal Liver Building (1908), сградата Cunard (1914) и бившите офиси на доковете и пристанища на Мърси (1903).

ЮНЕСКО реши да изключи Ливърпул от своя  Списък на световното  културно наследство. Причината е активното строителство,  осъществявано от градските власти в района на доковете и пристанището.  А те са архитектурен ансанбъл, считан от агенцията към ООН за много важен паметник, съобщи Би Би Си. В Ливърпул наричат  решението "необяснимо" и се надяват то да бъде преразгледано.

В историческия център на Ливърпул, наричан „град на мореплаватели и търговци" влизаха  шест участъка, включени в списъка на ЮНЕСКО "като свидетелства за развитието на един от най-големите световни търговски центрове от XVIII и XIX век". "Този обект също демонстрираше  новаторски разработки в областта на транспортните системи и технологии и пристанищното управление", отбелязва  агенцията .


Причините

Като причина за лишаването от статут ЮНЕСКО посочи "необратимата  загуба на  характеристики, посочващи изключителната универсална стойност на този обект. По-конкретно, проблемът беше в изграждането на два мащабни проекта - комплекс от жилищни и офис сгради, наречен Liverpool Waters, както и на огромен стадион от стъкло и стомана на футболния клуб "Евертън" до историческия док Брамли Мур.

По-рано градския съвет на Ливърпул, традиционно  доминиран от  лейбъристите, реши да не спира строителството на Liverpool Waters, което продължава вече 12 години и носи значителни  доходи. Стойността на проекта се оценява на 5 млрд. лири. 

"Това беше болезнено решение. Предупреждавахме градските власти години наред, но за съжаление мораториум върху строителството така и не беше въведен", каза Мехтилд Рьослер, директор на Центъра за световно наследство на ЮНЕСКО.

 

Какво казват в Ливърпул?

Основният аргумент на ръководителите на града беше, че Ливърпул, считан за английски регион в икономическа депресия, е имал силно нужда от инвестиции и работни места.

Кметът на Ливърпул Джоан Андерсън нарече решението на ЮНЕСКО "непонятно" и добави, че градските власти ще проучат възможността за обжалване, включително и защото, според нея решението е взето „десет години след като представители на ЮНЕСКО са посетили града за последен път, за да видят всичко със собствените си очи“.

От 18-те члена на Изпълнителния комитет на ЮНЕСКО, 13 са гласували за отнемането на статута, а петима против - с искането на властите в Ливърпул да се даде поне още една година за размисъл. Тъй като подобни решения изискват мнозинство от две трети, само един глас е определил съдбата на кея на Ливърпул.  
 

Последиците

Статутът на обект на световното културно наследство не носи директно пари, но значително повишава престижа на града и привлича туристи.  Смята се, че много американци и азиатци пътуват според списъка на ЮНЕСКО.  Годишните приходи от туризъм в националния парк Лейк Дистрикт в централна Англия са се увеличили с 20 милиона британски лири, след като той най-накрая влезе в него след 30 години неуспешни опити. Лейк Дистрикт е първия национален парк в Англия, включен в списъка.

Всяко заличаване от Списъка на световното наследство е загуба, освен за заличеният, за международната общност и за международно споделените ценности и задължения по Конвенцията за световното наследство. Включването е почетно и не носи пряко никакви средства, но е въпрос на престиж и увеличава значително интереса. Много туристи, особено от САЩ, държат специално да посетят обектите от списъка на ЮНЕСКО. След включването на националния парк Лейк Дистрикт в Англия сред обектите на световното природно наследство, приходи от туризма в района нарастнаха с 20 милиона паунда годишно.

 

Други заличени и застрашени 

Ливърпул е четвъртият случай на изваждане от списъка на ЮНЕСКО в историята.  Преди това бяха изтрити резерватът на антилопата Орикс в Оман, долината Елба в Дрезден и храмът Баграт в Кутаиси, Грузия. Резерватът загуби своята почетната титла поради намаляването на площта му от властите на Оман и недостатъчно активната борба с бракониерите, долината на Елба — поради изграждането на модернистичен мост,  а катедралата— поради скорошната реставрация, която според ЮНЕСКО, е нарушила нейната цялост и автентичност. (Последният случай може би дава отговор защо у нас през последните тридесет години в Списъка не са включвани обекти на материалното културно наследство).

През 2011 и 2016 г. от загуба на престижния  статут бяха застрашени центърът на Санкт Петербург и Московския Кремъл поради плановете за изграждане на небостъргачът, наречен сега център Лахта и издигането на 25-метров паметник княз Владимир Кръстител на Боровицкия площад.

И двата пъти руските власти направиха компромис: небостъргачът бе построен по-далеч от центъра, а паметникът е с 1/3 по-нисък.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата