Медия без
политическа реклама

Тейлър Суифт официално стана милиардерка

Състоянието на певицата надхвърли $ 1 100 000 000

27 Окт. 2023
Финансовият успех на певицата е резултат от труд, талант и добър бизнес-нюх.
ЕРА/БГНЕС
Финансовият успех на певицата е резултат от труд, талант и добър бизнес-нюх.

Американската попзвезда Тейлър Суифт вече официално е милиардерка, съобщи Bloomberg. По данни на агенцията състоянието на 33-годишната изпълнителка е надхвърлило границата от 1 100 000 000 долара благодарение на нейното музикално турне Eras.

Отбелязва се, че гастролите на Суифт са спомогнали за стимулиране на икономиката на САЩ през това лято, като са увеличили брутния вътрешен продукт (БВП) на страната с 4,3 милиарда долара. Известно е, че в градовете, където певицата имаше концерти, пътническият трафик в обществения транспорт се е увеличил рязко, а заетостта на хотелите е „скочила до небесата“. „Суифт е един от малкото артисти, които са постигнали този статус единствено чрез своята музика и изпълнения на живо“, казва се в публикацията на Bloomberg, коментираща 10-цифреното състояние на певицата.

По-рано стана известно, че документалният концертен филм на Тейлър Суифт – Taylor Swift: The Eras Tour, е събрал рекордните 100 милиона долара само от предварителната продажба на билети. Филмът може да стане най-касовият в САЩ и света за 2023 г.

Суифт, както могат да потвърдят дори и най-обикновените наблюдатели на попкултурата, е навсякъде. И в една от най-силните години от нейната почти 2-десетилетна кариера, красавицата, преминала в поп жанра от кънтри музиката, постига изключителния статус на милиардер. Успехът на турнето Eras – събитие с мащабите на Super Bowl за Америка, обхващащо множество градове, разби рекорди, предизвика лудост за билети и дори причини еквивалента на малко земетресение, пише Bloomberg News в анализа си. Това е резултат от труд и талант, но също и на хитър маркетинг и добро времево планиране. Близките отношения, които певицата поддържа с милионите си пламенни фенове, доведоха до образуването на по-обединена демографска група от която и да било политическа партия, доказателство за което е размяната на гривни за приятелство, вдъхновена от Суифт и превърнала се в универсален ритуал сред посетителите на концерти.

Компанията Swift Inc. е по същество мултинационален конгломерат с най-преданата клиентска база в света, с най-харизматичния главен изпълнителен директор и значителна икономическа мощ. 53-те концерта на певицата в САЩ тази година неслучайно са добавили 4,3 милиарда долара към брутния вътрешен продукт на страната, според оценки на Bloomberg Economics. „Освен че е голям талант на своето поколение, Тейлър Суифт е и отличен икономист. Тя има страхотни идеи, умее да ги мащабира и изглежда доста склонна към риск“, подчертава Каролин Слоун, експерт по труда в Чикагския университет.

Анализът на Bloomberg се основава само на активи и печалби, които могат да бъдат потвърдени или проследени от публично оповестени цифри. Печалбите на Тейлър Суифт от турнета, продажби на музика и стрийминг плюс недвижимо имущество и каталог с песни съставляват по-голямата част от нейното състояние. По-точно прогнозната стойност на музиката, издадена от певицата от 2019-а насам, откакто тя държи самостоятелно правата за нея, е 400 милиона долара. Продажбата на билети за концерти и рекламни стоки й е донесла тази година около 370 милиона. Печалбите от стрийминг на Spotify и YouTube възлизат на 120 милиона – с 10 милиона повече от стойността на 5-те й лични имота. Още 80 милиона идват от възнаграждения от продажбите й на музика. Теглете чертата…

 

Последвайте ни и в google news бутон