facebook
twitter

Култура

Шекспировият театър „Глобус“ е заплашен от окончателно затваряне

189
 Снимка: ЕПА/БГНЕС
От 18 март Театър "Глобус" в Лондон не е отварял вратите си.

Шекспировият театър „Глобус“, чиито спектакли имахме възможност да гледаме онлайн няколко пъти през последните седмици, е пред затваряне. Причината е пагубното влияние, което пандемията от коронавирус оказва върху финансите му. "Глобус" е построен преди 23 години на същото място, където през 1599 г. е бил откритият Елизабетински театър на Уилям Шекспир, а с помощта на рисунки архитектурата повтаря тази на ренесансовото средище. От 18 март театърът не е посрещал публика.

В спешно обръщение към парламентарната комисия на Обединеното кралство от културната институция предупредиха, че ако не успеят да отворят вратите си преди септември, ще имат нужда от незабавно финансиране с 5 милиона паунда (6 милиона долара), за да се избегне краят.

„Без спешно финансиране и продължаване на програма за запазване на работните места по време на епидемията, ние ще изхарчим резервите си и ще станем неплатежоспособни“, твърдят от “Глобус” в съобщение до Комисията по цифрови технологии, култура, медии и спорт.

От театърът предупреждават, че не са могат да получат финансиране от Съвета на изкуствата на Англия поради размера си, докато парите по други схеми за подкрепа не са били достатъчни, за да затворят финансовата дупка, разкрита от коронавируса.

"Глобус“ е бил театър в Лондон, свързан с Уилям Шекспир. Построен е през 1599 от актьорската компания на Шекспир Lord Chamberlain's Men и е унищожен от пожар на 29 юни 1613 г. Втори театър „Глобус“ е построен на същото място през юни 1614 г., но е затворен с наредба, издадена на 6 септември 1642 г. Съвременната реконструкция на "Глобус", наречена „Шекспировият глобус“, отвори врати през 1997 г. на по-малко от двеста метра от мястото на оригиналния театър.

Още

Почина театралният доайен проф. Димитрина Гюрова

10.08.2020

334
Паметник с черешка се издигна край генералите на лондонския Трафалгар

02.08.2020

263
Теди Москов оглавява бунта на недоволните платци