Quantcast

Медия без
политическа реклама

Музей обяви римски император за транссексуална жена

Древни историци пишат, че Хелиогабал искал да го наричат с тя/нея и търсел лекар, който да му помогне да смени пола си

24 Ноем. 2023
flickr
Бюст на император Хелиогабал, изобразяващ го вероятно в ранното му юношество.

Музей във Великобритания призна римския император Хелиогабал (известен и като Елагабал) за транссексуална жена, съобщи Time. Представители на музея в Северен Хартфордшър са обяснили това си решение с желанието, изразено приживе от самия владетел, управлявал официално под името Марк Аврелий Антонин от 218 до 222 г. сл. Хр. По думите им, императорът настоявал да се обръщат към него като към жена с тя/нея и думите му са документирани от римския историк и консул Дион Касий: "Не ме наричайте "господарю", аз съм дама".

"Опитваме се да бъдем толкова внимателни при определянето на местоименията за хората в миналото, колкото и за хората в настоящето. Това е само учтиво и уважително", заявява Кейт Хоскинс, член на управителния съвет на музея.

Експерти обаче поставят под въпрос това решение и се отнасят със смесени чувства към него. Според тях информацията, съдържаща се в античните текстове, може да е била опит за подкопаване на авторитета на непопулярния император. "Това е толкова сложна област в древния свят, колкото и сега. Казаното от римляните за Елагабал силно ни напомня, че дебатите за границите между мъжкия и женския пол датират от хиляди години (ние не сме първото поколение, което води такива дебати)", пише до Time Мери Биърд, авторка на изследването Emperor of Rome: Ruling the Ancient Roman World ("Римският император: Да управляваш античния романски свят").

Хелиогабал е интересна фигура в римската история, смятан е за един от най-ексцентричните римски императори. Известно е, че се е женил и за мъже, и за жени по различни поводи. Като доказателство за транссексуалността на императора музеят посочва твърдения, завещани от историка Дион, който е живял по време на управлението на Хелиогабал и е написал книга за историята на Рим. Те също така се позовават на текстове, които свидетелстват, че Елагабал е питал дали "хирургическа операция може да го направи жена". Подобно на любимото си божество Елагабал, с което се отъждествявал, императорът пожелал да смени пола си, обещавайки да дари половината империя на онзи лекар, който успее да му помогне (поради това в летописа на византийския хронист и теолог Зонара е наречен "Двуутробния").

"Споменаването на Елагабал като носещ грим, перуки и премахващ космите по тялото си, може да е написано, за да подкопае авторитета на непопулярния император", коментира Шушма Малик, професор по класически науки в Кеймбридж, пред Би Би Си. Мери Биърд отбелязва, че има и други императори, които Дион нарича жени, като Нерон например. "Дион влага в устата на британския бунтовник Будика, че Нерон е жена", пише тя. Биърд обаче напомня на изданието, че "е имало древни дебати относно границите между мъжкия и женския пол, но не можем да прилагаме нашите собствени модерни категории към античния свят". Музеят на Северен Хартфордшър не е отговорил засега на искането за коментар от страна на Time.

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?