Медия без
политическа реклама

Ливърпул „за“ и „против“ голяма нова „Бийтълс“ атракция

Докато политиците спорят, албумът Let It Be от 1970 г. отново влезе в топ 5 на Билборд

28 Окт. 2021
Wikipedia
Статуите на „Бийтълс“ пред историческата сграда, посветена на емблематичната за града митична птица Ливър.

Нова атракция,  свързана с „Бийтълс“, може да бъде построена в крайбрежната част на Ливърпул, след като финансовият министър Риши Сунак обеща допълнителни до 2 милиона британски лири в градския бюджет за 2021 г. Парите ще позволят на  администрацията на града  да разработи бизнес обосновка за атракцията.

Предложението обаче предизвика реакция и от политици, които смятат, че тези пари могат да бъдат изразходвани по-добре. Градът вече може да се похвали с туристически дестинации като „Историята на Бийтълс“, „Кавърн клуб“ и Ливърпулския музей на „Бийтълс“. 

Според кмета Стив Ротерам предложената атракция ще бъде "глобално значимо" и "вълнуващо въвличащо преживяване, което ще има потенциала да се превърне в невероятно важна туристическа забележителност, за разлика от всичко, което се предлага на други места по света“, каза той пред Liverpool Echo.

Съобщението беше приветствано от министъра на културата Надин Дорис, родом от Ливърпул, с публикация в Twitter, изпъстрена с препратки към хитовете на великата група.

Според политическия редактор на Echo Лиъм Торп, новината е накарала мнозина в града да се запитат дали Ливърпул наистина има нужда от още „Бийтълс“ места, докато много семейства се борят се с бедността, а останалият без пари градски съвет трябва да пести. 

Сред вече съществуващите  места за поклонения на „Бийтълс“ са домовете от детството на сър Пол Маккартни и Джон Ленън, които са запазени от Националния тръст за култура, а през 2019 г. отвори врати за посетители Strawberry Fields (Ягодовите поля) — бившият детски дом на Армията на спасението, за което Ленън написа една от най-хубавите песни ва четворката. Крайбрежната улица на Ливърпул също предлага музикална разходка, посветена на британската музика (а не само на „Бийтълс“) под името British Music Experience. 

Правителството заяви, че ще обмисли бъдещо финансиране за новото място, в зависимост от представната бизнес обосновка.

Клеър Хамилтън, политически репортер на Би Би Си за Мърсисайд, припомня, че Ливърпул беше градът, който събори The Cavern — клуба, от който започна популярността на  „Бийтълс“, така че сега сякаш се опитва да компенсира грешките от миналото и да осребри  връзката си с групата през десетилетията.

Днес в града има статуи на Бийтълс, музеи, обиколки и родни места за посещение. Може ли градът да поеме повече? Обикновените граждани може и да не се вълнуват от нови забележителности, свързани с „Бийтълс“, но те не са за тях, а за туристите.

„Затова съм сигурна, че хотелиерите и летището ще приветстват всичко, което увеличава броя на посетителите. А ако новата атракция е и шанс за развитие на нови таланти или място за представяне за местните хора - вместо само поредното  носталгично пътешествие, тя може да стане към нещо по-динамично“.


Докато политиците спорят, „Бийтълс“ се завърнаха в класациите

Петдесет и една години след първия път албумът Let It Be отново е в Billboard 200, където влиза под номер 5 с луксозното си, специално издание от 15 октомври. Оригиналното издание включваше някои от последните студийни записи на групата, а също и саундтрак към едноименния документален филм. През лятото на 1970 г. Let It Be  прекара четири седмици на върха на Billboard 200 и е един от рекордните 19 албума №1 за групата.

В настоящото му специалното издание са включени много и различни неиздавани досега варианти и песни.  

Ключови думи:

„Бийтълс“, Ливърпул, Let It Be

Още по темата