Медия без
политическа реклама

Лекция за Майстора спасява от рухване гарата в любимото му село

Водещ ще бъде Кирил Иванов – син и внук на модели на художника

19 Апр. 2024
Верка Виячева е един от най-често рисуваните модели на Майстора.
kultura.bg
Верка Виячева е един от най-често рисуваните модели на Майстора.

В балетната зала на Народно читалище „Алеко Константинов 1897“ на ул. „Оборище“ 73 в столицата на 22 април от 19.00 ч. ще се състои вълнуващата лекция на тема „Шишковци – раят на Майстора“. Неин водещ ще бъде Кирил Иванов – екскурзовод към къщата музей на Владимир Димитров-Майстора и разказвач на множество интригуващи истории от живота на големия български живописец. Иванов е и председател на сдружението „Възход на село Шишковци“.

Събитието ще разкрие богатата биография на легендарния художник. Фамилията на Кирил Иванов е свързана с Майстора по много интересен начин. Той е син и внук на негови модели:  майка му е Тина Виячева – една от последните живи „моми“, позирали на художника, днес 93-годишна, а баба му е Верка Виячева – един от най-често рисуваните от него модели. Кирил Иванов е и правнук на Андон Виячев, може би най-известния шишковчанин, който е сред заслужилите село Шишковци да се сдобие с училище и жп гара. Като лектор той ще предаде на аудиторията искрица от любовта си към творчеството на Майстора, ще сподели любопитни факти от живота му в село Шишковци, както и семейни истории във връзка със създаването на конкретни картини на прочутия кюстендилски творец. Село Шишковци е било сред любимите места за отмора на Владимир Димитров-Майстора и извор на вдъхновение за творчеството му. За него самият художник казва: „Ако има рай на земята, то това е кюстендилският край със сърце Шишковци”.

Неслучайно лекцията „Шишковци – раят на Майстора“ ще бъде изнесена в сградата на Народно читалище „Алеко Константинов 1897“, чиято мисия е да буди интереса към българската култура и наследство. Читалището активно работи както за съхранението и реновирането на близо стогодишната сграда на ул. „Оборище“ 73, в която се помещава, така и за популяризирането и подкрепата на други достойни каузи като превръщането на старата гара в Шишковци в съвременен културен център.

Събитието в читалището е с вход свободен, но ще бъде оставена кутия за дарения, в която всеки след края на лекцията може да пусне своята лепта за каузата. По същия начин ще се процедира и при следващи прояви, за да може, макар и капка по капка, да се събере необходимата сума за ремонт на старата романтична гара. За момента не е ясно каква сума би стигнала за осъществяване на това начинание, споделиха пред "Сега" организаторите на събитието, тъй като сградата е в окаяно състояние и най-напред ще е нужен булдозер, за да се изрине сметта от нея. Те трябва да получат и разрешение от общината да преустроят и използват някогашната гара като нов модерен културен център. Едва след това ще стане известно какъв ремонт трябва да се направи вътре. Има идея да се използва някоя от платформите за набиране на средства за различни каузи, за да е ясно и прозрачно какви суми постъпват към първоначалната с цел установяване на отношения на доверие между организатори и спомоществователи.

Организатор на събитието е Клубът на художника „Борис Георгиев“ към НЧ „Алеко Константинов 1897“.

За записване желаещите да посетят лекцията могат да използват линка https://docs.google.com/…/1FAIpQLSdXPkmfDv5Gbh21R…/viewform… .

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?