facebook
twitter

Култура

Интерактивна изложба бележи старта на читателски стрийминг у нас

Алек Попов и Виргиния Захариева четат свои творби за премиерата на Storytel
240
В днешните хайтек времена книгите могат и да бъдат слушани.

До 23 януари галерия "Кредо бонум" е домакин на аудио-визуалната изложба "Чети, както ти харесва", която отбелязва премиерата на читателската стрийминг платформа Storytel у нас. 

Интерактивната експозиция включва инсталация от над 100 слушалки, на които могат да бъдат чути различни откъси от българското съдържание на платформата, и видео произведения с участието на някои от популярните български автори в каталога. Във видео творбите - част от изложбата, Алек Попов и Виргиния Захариева четат откъси от своите произведения "Милостта на малките огледала" и "Сестри Палавееви по пътя към новия свят", а актрисата Силвия Петкова и влогърът Крис Захариев представят "Физика на тъгата" на Георги Господинов и "#НаЖивоОтСофия" на Александър Шпатов.

Създадена през 2005 г., Storytel e лидер на пазара на аудио книги в Северна Eвропа, а бизнес моделът й е близък до вече познати у нас стрийминг услуги като Netflix и Spotify - изобилно съдържание срещу разумен месечен абонамент. Услугата е достъпна чрез мобилна апликация за всички видове смартфони. Storytel е първата абонаментна услуга за аудио книги на българския пазар, която поставя акцент върху българското съдържание. 

Аудио книгите така и досега не успяха да наберат популярност у нас, като изключим плочите с драматизации на детски приказки от недалечното минало. Може би с помощта на технологиите това ще се промени.

Първоначалният каталог на Storytel за България включва повече от 50 000 заглавия на английски и над 300 на български език, като амбицията е последните да растат непрестанно. За слушане вече са достъпни актуални творби на съвременни автори като Алек Попов, Александър Шпатов, Ангел Игов, Георги Господинов, Деян Енев, Иво Сиромахов, Радослав Парушев и други. Платформата предлага и задължителни класики, произведения за деца, поезия. Записите на книгите са направени с гласовете на талантливи актьори като Стоян Алексиев, Ицко Финци, Стефан Младенов, Стефан Иванов, Никола Стефанов, Илиана Коджабашева, Звезделин Минков, Петър Мелтев и много други. 

Ключови думи:

аудиокниги
5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Министърът на културата обещава диалог с читалищата

23.05.2019

14
Пуснаха петиция срещу Исландия: провокирала с флаг на Палестина на Евровизия

22.05.2019

2374 52
За пръв път арабка спечели престижен литературен конкурс 

22.05.2019

860 13

Коментари

SvSophia
снимка на SvSophia

старта на читателски стрийминг

Езиковата кОлтура вече блика не само през ушите, но и през всички останали отверстия.

Със съответстващите им флуиди и екскременти.

Angel Stoichev ...
снимка на Angel Stoichev Dimitrov

Важно, красиво и правилно. Такива събития трябва да има всеки ден.

https://iconomicabg.blogspot.com

kempes

Да, колегите го написали, тъкмо щях да рекна, че от литературния български език вече не остана много.

ablepsia

За слушане вече са достъпни актуални творби на съвременни автори като Алек Попов, Александър Шпатов, Ангел Игов, Георги Господинов, Деян Енев, Иво Сиромахов, Радослав Парушев и други. 

 

Все си мисля, че преди Ангел Игов някак си е по-наложително "достъпни за слушане" да бъдат всички произведения (проза, стихове) на Вазов, Яворов, Стаматов, Михалаки, Йовков, Емилиян Станев...

 

Някои държави са си качили в нета цялата класика, записана на аудиокниги, а тук пак впрягат каруцата пред коня.

 

 

Държа да отбележа, че приветствам появата на аудиокниги на Деян,  Сашо Шпатов и останалите, но приоритетни, чини ми се, трябва да са други автори.

ablepsia

Из тубата се мота една аудиокнига на "Чичовци", четена от няква неграмотна булка, която едно ударение не е в състояние да произнесе правилно.  И толкоз.

А трябва цялата ни касика да се качи в нета, има млади, а и не само млади актьори, които с удоволствие биха се отзовали на покана за такъв проект. Ама няма държава, нямаааа...

Не ще днешната българска държава да четем и слушаме Ботев и Алеко, Стаматов и Михалаки, щото ще лъсне същата  корупция и гнус.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×