facebook
twitter

Култура

Димитър Петров отвежда живописта "Там някъде...."

В новата си изложба художникът изследва границата между предметното и абстрактното
174
Галерия
Димитър Петров противопоставя цветовете, така както в мислите ни се сблъскват спомените.

Галерия "Нюанс"

До 4 май

Платната на Димитър Петров лесно събуждат асоциации за несъществувало досега, изцяло ново място, което същевременно е сродено и с познатата ни материалност. Тази естетическа философия е залегнала и в новата му изложба, която снощи се откри в столичната галерия "Нюанс". Творческият цикъл “Там някъде” е част от търсенето и откриването на нови имагинерни пространства. Картините са създадени специално за експозиционното пространство на арт салона, каквато е по принцип политиката на галерията. Творбите балансират между абстрактния и визуалния език. Художникът изгражда един съновен, освободен от ограниченията на реалността свят, убежище за лични чувства и терзания, но също така и приканващ зрителя да се почувства част от него. "Заглавието "Там някъде..." е свързано със спомените, с пътуването във времето, с връщането ни към самите себе си - поясни за "Сега" Димитър Петров. - Нашите спомени често се размиват, те не са ясно фокусирани, в съзнанието ни изплуват определени предмети, лица, места, които свързваме с нещо. Затова ми беше необходим именно този абстрактен разказ. Той не е самоцелен, а следва естествения ход на човешката мисъл".

Творбите на художника са обвързани с големия въпрос за човека и неговото място в Космоса, чрез тях той картографира вътрешни пространства. Живописта му отговоря на тази задача - тя е сетивна, цветовете често рязко се противопоставят, а композицията заявява просторите на въображението. За автора навремето покойният акад. Светлин Русев каза: "Тази живопис е колкото самостойна и автономна като пластически принцип извън традиционната реалност, толкова и реална като човешкото вълнение. Бих я определил като света преди началото – пространството извън времето, материализирано пластически по неведомите закони на личната енергия и чувствителност".

Димитър Петров е роден на 18 април 1969 г. в Кюстендил. Завършва Националната художествена академия, специалност стенопис, през 1996 г. През 2000 г. прави едногодишен творчески престой в Индия. През 2010 г. специализира в „Сите Ентернасионал дез’ар“ в Париж. Неговите творчески търсения са основно в областта на съвременната абстрактна живопис. (Тази събота очаквайте интервю с твореца.)

 

Ключови думи:

Димитър Петров, галерия
Все още няма коментари

Още

Половин година прокуратурата размотава "Ало, Банов съм"

18.11.2019

ТАНЯ ПЕТКОВА

1146 4
Николай Майсторов се опитва да спре времето

10.10.2019

МИЛЕНА ДИМОВА

354 1
Туристическа агенция предлага индивидуални обиколки на Сикстинската капела

30.09.2019

МАРИЯ РАДЕВА

207 2

Влез или се регистрирай за да коментираш

×