Медия без
политическа реклама

Дани и Емин обраха наградите в конкурса „Бургас и морето“

Друг дует - Дишо и Иван, грабна приза на публиката

31 Юли 2022Обновена
Дани Илиева и Емин Ал-Джунейд спечелиха 3 от наградите на конкурса "Бургас и морето 2022".
Дани Илиева и Емин Ал-Джунейд спечелиха 3 от наградите на конкурса "Бургас и морето 2022".

Песента "Не те забравям" в изпълнение на Дани Илиева и Емин Ал-Джунейд спечели 39-ото издание на Националния песенен конкурс "Бургас и морето", който се проведе в Летния театър в Бургас снощи. Песента по текст на Красимир Ефтимов, музика и аранжимент на Ефтим Чакъров, впечатли най-силно журито. Композиторът Стефан Диомов връчи наградата на победителите – статуетка и чек за 4500 лева. Дани Илиева и Емин Ал-Джунейд спечелиха безапелационно и в онлайн гласуването, което им отреди категорично първото място в тази класация. Песента "Не те забравям" грабна и още един приз – награда за най-добър текст.  

Първа награда на журито.музика: Ефтим Чакъров;аранжимент: Ефтим Чакъров; текст: Красимир Трифонов

Второто място бе отсъдено за Владо Димов, чиято кариера навремето стартира в тв формата Music Idol, за песента му "Звездите в нас". Аранжиментът е на Светослав Лобошки, текстът – на Емилиана Стоименова. Наградата бе връчена от певицата Тони Димитрова.

Втора награда на журито.музика: Владо Димов;аранжимент: Светослав Лобошки;текст: Емилиана Стоименова

Третото място остана за Дишо и Иван с песента "Преди много луни". Наградата връчи генералният директор на БТА Кирил Вълчев. Дишо и Иван спечелиха и наградата на публиката. Приза връчи зам.-кметът на община Бургас Дияна Саватева. Дуетът спечелиха и наградата в памет на барда Пламен Ставрев. 

Наградата на публиката.Трета награда на журито.Награда "Пламен Ставрев".музика: Иван Гогов; аранжимент: Иван Гогов и Деан Вълев;текст: Иван Гогов

На сцената на Летния театър бяха изпълнени дванайсет песни финалисти, избрани от селекционна комисия. След тях певецът Веселин Маринов представи близо половинчасов музикален рецитал. Той бе и част от журито, което класира песните в конкурсната част.

Конкурсът „Бургас и морето“, наследил традициите на "Песни за Бургас, морето и неговите трудови хора", е дал път на много български композитори, автори на текстове и изпълнители, създал е емблематични български забавни песни.

"Уникално е усещането след победата, няма токова чувство. Знаехме, че песента е много стойностна, много докосваща и много се надявахме да спечелим конкурса. Не сме си мечтали и очаквали такъв голям успех, изключително щастливи сме, че ни се случи", сподели в интервю за БТА 17-годишната Дани Илиева - половинката от дуета победител.

"Изключително сме благодарни на композитора Ефтим Чакъров, че ни гласува доверие. С Емин сме много млади и бих казала все още неопитни за такава голяма професионална сцена. Изключително щастливи сме, че избра точно нас да представим песента му. Тя беше направена специално за "Бургас и морето". Благодарни сме, че завоюва такъв голям успех", добави Дани Илиева и съобщи, че скоро вероятно ще бъде заснет клип към "Не те забравям".

Дани е ученичка. Наесен ще е в 11-и клас. Пее от 7-годишна. Шестнайсет от призовете в богатата си колекция от награди тийнейджърката печели миналата година - на повече от 30 концертни и конкурсни сцени. Родена е в Карлово и е дъщеря на Анита Илиева – вокален педагог, основател на музикална школа "Карловойс" и на националния конкурс "Песенна палитра". Бащата на Дани е диригент на Военния духов оркестър в града. 20-годишният Емин Ал-Джунейд е възпитаник на арт център "Стринджендо" с преподавател Емил Струнджев. Студент е първа година в Creative Business на HU University of Applied Sciences - Утрехт, Холандия. Емин е един от малкото пеещи спортисти и също има отличия от национални и международни конкурси.

Последвайте ни и в google news бутон