Quantcast
Дани и Емин обраха наградите в конкурса „Бургас и морето“ | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Дани и Емин обраха наградите в конкурса „Бургас и морето“

Друг дует - Дишо и Иван, грабна приза на публиката
Обновена
1 804
Дани Илиева и Емин Ал-Джунейд спечелиха 3 от наградите на конкурса "Бургас и морето 2022".

Песента "Не те забравям" в изпълнение на Дани Илиева и Емин Ал-Джунейд спечели 39-ото издание на Националния песенен конкурс "Бургас и морето", който се проведе в Летния театър в Бургас снощи. Песента по текст на Красимир Ефтимов, музика и аранжимент на Ефтим Чакъров, впечатли най-силно журито. Композиторът Стефан Диомов връчи наградата на победителите – статуетка и чек за 4500 лева. Дани Илиева и Емин Ал-Джунейд спечелиха безапелационно и в онлайн гласуването, което им отреди категорично първото място в тази класация. Песента "Не те забравям" грабна и още един приз – награда за най-добър текст.  

Второто място бе отсъдено за Владо Димов, чиято кариера навремето стартира в тв формата Music Idol, за песента му "Звездите в нас". Аранжиментът е на Светослав Лобошки, текстът – на Емилиана Стоименова. Наградата бе връчена от певицата Тони Димитрова.

Третото място остана за Дишо и Иван с песента "Преди много луни". Наградата връчи генералният директор на БТА Кирил Вълчев. Дишо и Иван спечелиха и наградата на публиката. Приза връчи зам.-кметът на община Бургас Дияна Саватева. Дуетът спечелиха и наградата в памет на барда Пламен Ставрев. 

На сцената на Летния театър бяха изпълнени дванайсет песни финалисти, избрани от селекционна комисия. След тях певецът Веселин Маринов представи близо половинчасов музикален рецитал. Той бе и част от журито, което класира песните в конкурсната част.

Конкурсът „Бургас и морето“, наследил традициите на "Песни за Бургас, морето и неговите трудови хора", е дал път на много български композитори, автори на текстове и изпълнители, създал е емблематични български забавни песни.

"Уникално е усещането след победата, няма токова чувство. Знаехме, че песента е много стойностна, много докосваща и много се надявахме да спечелим конкурса. Не сме си мечтали и очаквали такъв голям успех, изключително щастливи сме, че ни се случи", сподели в интервю за БТА 17-годишната Дани Илиева - половинката от дуета победител.

"Изключително сме благодарни на композитора Ефтим Чакъров, че ни гласува доверие. С Емин сме много млади и бих казала все още неопитни за такава голяма професионална сцена. Изключително щастливи сме, че избра точно нас да представим песента му. Тя беше направена специално за "Бургас и морето". Благодарни сме, че завоюва такъв голям успех", добави Дани Илиева и съобщи, че скоро вероятно ще бъде заснет клип към "Не те забравям".

Дани е ученичка. Наесен ще е в 11-и клас. Пее от 7-годишна. Шестнайсет от призовете в богатата си колекция от награди тийнейджърката печели миналата година - на повече от 30 концертни и конкурсни сцени. Родена е в Карлово и е дъщеря на Анита Илиева – вокален педагог, основател на музикална школа "Карловойс" и на националния конкурс "Песенна палитра". Бащата на Дани е диригент на Военния духов оркестър в града. 20-годишният Емин Ал-Джунейд е възпитаник на арт център "Стринджендо" с преподавател Емил Струнджев. Студент е първа година в Creative Business на HU University of Applied Sciences - Утрехт, Холандия. Емин е един от малкото пеещи спортисти и също има отличия от национални и международни конкурси.

Още

12 песни ще се състезават в конкурса „Бургас и морето“

30.07.2022

406
Кичка и Панайот правиха батъл с конкурентни химни за празника на МВР
Борисов се отказа да посочи нов Цветанов

01.06.2019

1173