Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Бункер 22" носи съвременно българско изкуство в Париж

15 артисти се представят пред френската публика

14 Окт. 2022
Станислав Беловски, "Исус и кръстът".

По покана на култовата арт галерия 59 Rivoli в Париж, група от 15 български артисти създават "спасително убежище" за съвременно изкуство с изложбата BUNKER 22: Art Under Attack. "Изкуството е подложено на атака! От медиите, пандемиите, войната. Новият световен ред заплашва да разруши ценностната система на човечеството. Изкуството е приватизирано. Глобалната свобода на света е под заплаха. Свободата на индивида е обезценена от примирението и пасивността на масите. Живеем в свят, в който вярата и духовността са заменени с култ към комерсиализма и доминация на елито-поклоничество.

Бункерът е нашето убежище, мястото, в което да се съхраним, но и от което да атакуваме и да се противопоставим, да се свържем със здравомислещите хора, да покажем че има изкуство което не се поддава на манипулация, че преминава границите на табутата, че е витално и провокативно, че е съвременно и истинско!", пишат инициаторите на изложбата, която ще продължи от 18 до 30 октомври. 

В нея ще вземат участие Станислав Беловски, нашумял със своите улични картини (включително анти-Путин и войната), Лиана Димитрова, София Димова, Драго Дочев, Лиляна Йорданова, Добромир Иван, Калоян Илиев-Кокимото, Антония Колева-Нитра, Христо Кузманов, Ясен Мартинов, Мария Налбантова, Йона Пеловска - Да Зайн, Трендафила Трендафилова, J.Rank и U-Violette.

В отговор на българското представяне в Париж, през пролетта на 2023 г. френският колектив от 59 Rivoli – група от 35 съвременни художници ще представи изложба в културното пространство ReBonkers във Варна (мястото е възстановен 200-годишен барутен склад). Куратори на събитието са Лиана Димитрова, Христо Кузманов, Ралица Герасимова, а организатор - Фондация Artypoint. Лиана Димитрова печели първа награда на СБХ - двумесечна резиденция в Сите Дез Ар за 2022 г. Париж, където получава лична покана от Гаспар Деланое, един от създателите и настоящ двигател на 59 Rivoli, да организира съвместно представяне и обмен между френски и български артисти.  

Що се отнася до историята на 59 Rivoli, тя е не по-малко интересна. На 1 ноември 1999 г. арт групата КГБ (Калекс, Гаспар, Бруно) успява да отвори циментираната врата на улица "Риволи" 59 в Париж. Сградата е изоставена в продължение на 15 години от банката “Креди Лионе” и френската държава. Десетина художници се появяват, за да почистят мястото, осеяно с мъртви гълъби, спринцовки, отломки и др. Благодарение на хитроумна юридическа работа и добрата реклама в парижката преса, две години по-късно артистите все още се радват на новия си дом, но остават незаконно заселили се ("скуотъри", откъдето идва и терминът "скуарт"). Намират разбиране в лицето на кандидата за кмет Бертран Деланое, който обещава, ако го изберат, да превърне "Риволи" 59 в законно арт студио и галерия. Деланоа е избран през март 2001 г.

Днес сградата разполага с 30 ателиета на художници, отворени за посетители 6 дни в седмицата. Тази формула предизвиква ентусиазма на десетки хиляди посетители всяка година, които идват експозиции, концерти и посещения на ателиета. 59 Rivoli е едно от трите най-посещавани места за съвременно изкуство в Париж и едно от десетте най-посещавани във Франция. Точно в центъра на Париж, галерията предизвиква интерес със своята забавна и креативна фасада, която се променя на всеки няколко месеца.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?