Медия без
политическа реклама

Автентични български килими от Чипровци, Котел и Пирот превземат Париж

Първият и единствен подобен показ досега е бил на Световното изложение във френската столица през 1900 г.

12 Апр. 2024
Българската килимарска традиция датира от повече от 350 години.

Оригинални български килими от XIX и XX век ще бъдат представени във Франция. Образците ще бъдат изложени от 18 април до 14 юни в галерията на Българския културен институт в Париж, който е инициатор и организатор на събитието.

Във френската столица ще бъдат изложени 35 непоказвани досега зад граница старинни, автентични килими от Чипровци, Котел и Пирот (българска територия до 1878 г.), собственост на частна колекция.  Бутиковата експозиция „История в цветове. 350 години българско килимарство“ включва редки екземпляри от различни региони и периоди на повече от тривековната ни традиция в килимарството.

Експозицията се организира точно 124 години след първото и единствено до момента представяне на български килими във Франция, когато от април до ноември 1900 г. изделия от Чипровци и Котел са част от българския павилион на Всемирното изложение в Париж в началото на новия ХХ век. Тогава фабриката от Котел „Балабанов“ получава сребърен медал от изложението. От 1900 г. досега това българско изкуство не е било представяно във Франция.

Проектът предвижда и книжно издание, което ще събере над 150 непубликувани до момента фотографии и изображения на български килими и орнаменти от тях, както и основни факти около историята, районите на производство в миналото и тяхната специфика. То е рядък шанс да бъдат разгледани на едно място запазени автентични образци от XVIII, XIX и XX век,  документиращи майсторството на изработката, използваните качествени багрила и фантастичните композиции на българските килими. 

Всички експонирани в изложбата артефакти, както и публикуваните образци в книжното издание, са собственост на Якоб ван Бейлен – приятел на България и притежател на най-богатата частна колекция от над 900 автентични старинни български килима от различни региони на страната. Холандец по произход, от 2010 г. Якоб живее във Велико Търново и мечтае да създаде Национален музей на българското килимарство, където ценните оригинали, издирени от него през годините, да продължат да бъдат съхранявани и представени за идните поколения.

„История в цветове.350 години българско килимарство“ е инициатива на Якоб ван Бейлен – колекционер, и Десислава Бинева – директор на Българския културен институт в Париж, продуцент и организатор на проекта, който цели да популяризира една от най-интересните български живи традиции в чужбина. 

Традицията на чипровското килимарство от 2014 г. е част от световното нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Проектът предвижда и гостуване на част от изложбата в сградата на организацията в Париж през юни, както и лекция за опазването на традициите на килимарството в съвремието ни.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?