Quantcast
"Арабеск" нажежава още повече лятото с "Колекция Кармен" | СЕГА
facebook
twitter

Култура

"Арабеск" нажежава още повече лятото с "Колекция Кармен"

97
 Снимка:
Спектакълът е алегория на страстта отвъд границите на любовта.

10 юли

Паркът на Военна академия

 

"Колекция Кармен" е завладяващ спектакъл, който се заиграва с клишетата от днешния ден като модния подиум и чалга културата - естествена среда на съвременните "карменситки". Тази идея води Боряна Сечанова в създаването на хореографията, която привлича с драматизма и зрелищното изпълнение на балет "Арабеск". Представлението ще може да се види на 10 юли на откритата сцена в парка на Военната академия "Г. С. Раковски". Лятната вечер ще се нажежи още повече от познатата музика на Жорж Бизе, който създава операта по новелата на Проспер Мериме "Кармен". В съвременния прочит на "Арабеск" сюжетът се върти около млада дизайнерка и нейното ревю, носещо името "Кармен". Сценограф и художник на костюмите е Николина Костова-Богданова, чието особено атрактивно решение е да облече главната героиня в 10-метрова огненочервена фламенко рокля, изработена от 138 м коприна. Екстравагантните костюми се превръщат в част от сценографията на представлението, което проследява неустоимата страст на Кармен, търсеща всепоглъщаща любов, и хладната любовна игра на живот и смърт.

Балетът представя като метафора едно фатално модно дефиле от огън и студ - балерини в ролята на модели в уникални артистични рокли, предвождани от Смъртта, олицетворяващи вечния кръговрат на страстта. Любов и отхвърляне, ревност и вдъхновение, събираща и разпадаща се енергия, връхлитат от сцената в изпълнението на: Таня Кацарова (Кармен) и Даниела Иванова (Тя), Асен Наков (Той), Васил Дипчиков (Хосе), Стефан Вучов (Ескамилио), Теодора Стефанова (Смъртта), Андрея Андонова, Виктория Петрова, Елизабет Якимова, Мария Касабова, Петя Колева, Стефка Табакова, Валери Миленков, Ервин Есен и Филип Миланов. Композиторът Петър Дундаков е прехвърлил мост между съвременния динамичен живот и музикални вкусове и музиката от класическата опера.

През 2017 г. Carmen Collection бе представена и хареса и на италианската публика, препълнила една от най-представителните театрални зали - "Аржентина", а местната преса излезе с възторжени рецензии. Две години по-късно сценичното произведение е част от софийския летен културен афиш. Билети за спектакъла могат да се купят на касите на Музикалния театър, както и на място във Военната академия в деня на представлението.

Ключови думи:

Арабеск, Кармен
Все още няма коментари

Още

Карталов качва операта и на Цари Мали Град

08.08.2020

1134 1
„Арабеск“ открива днес „Аполония“

29.08.2019

297 4
Балет "Арабеск" ни потапя в любовта

Влез или се регистрирай за да коментираш