facebook
twitter

Култура

Хореографът Анжелен Прелжокаж поставя за "Арабеск" 

Известният французин прави спектакъла "Нощите"
128
Музикалният театър

В Музикалния театър
На 15 и на 23 ноември и на 5 декември

 

За първи път световноизвестният хореограф Анжелен Прелжокаж прави спектакъл с българска трупа. Той заедно с балет "Арабеск" ще зарадва след няколко дни почитателите на това изкуство. Премиерата ще се играе цели три пъти - това ще стане на 15 и 23 ноември и на 5 декември в Музикалния театър.
Анжелен Прелжокаж, едно от най-големите имена на съвременната танцова сцена, ще бъде представен от балет "Арабеск" с фрагмент от спектакъла му "Нощите"/LES NUITS.
"Нощите" е спектакъл, в който диалогът между Изтока и Запада заема ключова позиция. Той e съвременна чувствено-еротична интерпретация на "Приказки от 1001 нощ" (Arabien Nights), в която Шехерезада е представена като "една от най-ранните феминистки на Изтока" според определението на Прелжокаж. "Има толкова сексуалност и еротика в тези приказки, които исках да използвам в моята работа", казва хореографът. "Искам да изследвам източните култури, където телата стават символи - калиграфия на чувства и настроения. Все още има мистика и омайване в Изтока, което афектира нашето колективно подсъзнание", казва още Прелжокаж.
Целта на Прелжокаж е да използва танца, за да илюстрира чувствените аспекти на арабската култура. Той използва идеализирани и мистични концепции за Близкия изток в западната култура на XIX век. Визията на сцените може да предизвика асоциации с картините на Делакроа и Енгр. Хореографията ще бъде представена с оригиналните костюми и декор, които ще бъдат специално доставени от Франция. Спектакълът "Нощите" е създаден, за да отбележи годината на Марсилия за Европейска столица на културата през 2013 г. Критиците по целия свят са признали балета на Анжелен Прелжокаж, наричайки го очарователен и съблазнителен. Постановката е представяна в САЩ, включително сезон в Линкълн Център в Ню Йорк, в Израел, Африка и редица европейски държави.

Ключови думи:

Арабеск, Прелжокаж
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Балет "Арабеск" ни потапя в любовта
Балетът е бутиково изкуство, но е важна част от културата ни
Балет „Арабеск“ събира в един спектакъл четири най-прочути опери

03.05.2019

Милена Димова

271

Коментари

Звън®
снимка на Звън®

В спектакъла "Нощите"/LES NUITS се усеща повей от дълбините на душата на Анжелен Прелжокаж. Това е една особено ароматна смес от албански битум и френски постструктурализъм. Знайно е, че Прелжокаж още от младини е силно повлиян от Ролан Барт и особено от книгата му „Фрагменти на любовния дискурс". "Цялото е нещо повече от обикновата сума на отделните си части" - изповяда се френският хореограф и го демонстрира в чувствено-еротична интерпретация на "Приказки от 1001 нощ" (Arabien Nights). Танцьорите се разпадат от хореографския колайдер на една страстна тълпа от тръпнещи устни,  търсещи ръце, сластни вагини, щръкнали гърди и фалоси. Всичко това се завъра в лудешкия вихър на дервишкия танц, чиято въртележка сглобява възвишеността на гама глуболинните чувства. Така, източният приказен дискурс гради от тези привидно порнографски фрагменти, висши любовни копнения:  очарованост, изнемога, търсене, тревога, очакване, криене, катастрофа, посвещаване, оголване, блуждаене, изгнание, ревност, обич.

 

Внимание - спектакълът на хореографа с албански корени Анжелен Прелжокаж, не се препоръчва за лица под 18 и над 65 години.
 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×