Quantcast

Медия без
политическа реклама

60 от 800-те художници в "Купи изкуство" вече се търгуват и на живо

Фейсбук групата, създадена през карантината в подкрепа на артистите, организира първия си физически аукцион

11 Окт. 2020
Снимка Емил Л. Георгиев
Част от картините, включени в търга в галерия „Контраст“.

Втори опит за Първи търг на съвременно изкуство от художници от Фейсбук групата „Купи изкуство, подкрепи художник“ ще бъде направен на 12-ти октомври (понеделник) от 18 часа. Мястото този път е столичната галерия „Контраст“ на ул. „Самуил“. 

Инициативата „Купи изкуство, подкрепи художник“ e феномен на българския арт пазар - над 800 автори, много от които никога не са излагали творбите си в някоя от многобройните държавни и частни галерии, намериха общо място, където да показват и продават своите произведения. Това се случи по времето, когато и най-изявените им колеги нямаше къде да го направят заради пандемията. 

Според художника Петко Дурмана, който стои зад инициативата, мнозинството от тези автори - също както и техните купувачи - нямат никакъв ориентир за пазарните цени на съвременното изкуство. Но търговията в интернет потръгна и върви вече месеци наред, дори и след отварянето на галериите. 

В групата всеки художник се представя с един (или 2-3) албума и ако някой потребител иска да купи дадено произведение, се свързва директно с автора му. Свои работи благодарение на „Купи изкуство, подкрепи художник“ вече са продали повече от половината участници в групата, а някои от тях са реализирали многократни продажби.

В същото време помощта, обещана от Министерството на културата, е стигнала едва до 5% от тези 800 художници, твърди Дурмана.

На търга в понеделник с по едно произведение са представени 60 художници, а първоначалните цени, предложени от авторите, варират от 0 лв. до 3600 лв. Всеки, който се интересува, ще може да види на живо картините, подредени в галерия „Контраст“ от събота сутринта. Това е по-различно от Фейсбук, където често снимките в албумите не представят работите по най-добрия възможен начин. 

Търгът е предвиден и като алтернативен на случващото се досега на артпазара, където според Дурмана не се обръща достатъчно внимание на живите автори, а голяма част от предлаганите произведения на така наречените „стари майстори“ на практика представляват опити за узаконяване на фалшификати и колекции. В случай на успех търговете на автори от групата „Купи изкуство…“ вероятно ще станат редовни - на всеки три месеца. Вторият предвиден е коледен.

Петко Дурмана, създателят на групата „Купи изкуство, подкрепи художник“ е авангарден творец с участия в престижни международни форуми, които работи  в областта на инсталацията, скулптурата и фотографията, прави изкуство за интернет и използва в творбите си добавена реалност. През последните години той е известен и като опозиция на статуквото в художествения живот и арт пазара у нас, които според него доскоро е бил ръководен от Светлин Русев, а след смъртта му - от Недко Солаков и кръга около Инстута за съвременно изкуство и настоящия директор на НХГ Яра Бубнова. През 2015 г. Дурмана напусна работната група по изготвянето на експозиционния план на "Квадрат 500“ заради несъгласие с предложенията на академик Русев. През 2019 беше и най-гласовитият критик на процедурата, с която бяха избрани българските участници на Венецианското биенале. 

Произведенията в Есенния търг „Купи изкуство…“ с началните им цени могат да бъдат разгледани в галерия „Контраст“ на ул. “Цар Самуил” № 49 в София днес, 11-ти октомври, и утре от 11:00 до 18:00 часа, а също и онлайн на адрес: www.buyart.bg. Наддаването на живо започва от 18 часа на 12 октомври.

Още по темата