Quantcast

Медия без
политическа реклама

Затънали в дълг: как да се изправим отново и дори да спестим пари

29 Септ. 2021

Затънали сте в дългове и не знаете от къде да започнете? Или от месеци не може да си изплатите вноските на кредитната карта? Отделянето на време да управлявате парите си по-добре може наистина да окаже влияние на вашите финанси. Научаването на правилното разпределяне на бюджета може да ви помогне не само да плащате всички сметки навреме, но и освен това да започнете да спестявате.

 

Как да управлявате вашия бюджет

Първата стъпка към овладяване на финансите ви е съставяне на бюджет. Ще отнеме малко усилия, но това е чудесен начин да си направите сметка за парите, които влизат и излизат от вашата сметка.

С определянето на бюджет вие:

 1. Имате по-малък шанс да попаднете в дългове
 2. Вероятно ще предотвратите неочаквани разходи
 3. Имате възможност да изградите добър кредитен рейтинг
 4. Имате по-голям шанс да бъдете одобрен за ипотека или заем
 5. Може да забележите неща, от които да спестите
 6. Да спестите за почивка, нова кола или друго удоволствие

За да започнете с управлението на бюджета си, трябва да определите колко харчите за:

 1. Битови сметки (ток, вода, наем...)
 2. Ежедневни разходи (храна, случайни разходи, училище на децата...)
 3. Финансови продукти (данъци, застраховки, банкови такси или лихви...)
 4. Семейство и приятели (подаръци, празници, събития като сватби...)
 5. Разходи за автомобили (гориво, винетки, ремонт на колата, обществен транспорт...)
 6. Развлечения (кино, фитнес, ресторанти...)

Връщане на бюджета в правилната посока

След като сте си направили списък с всички разходи, които имате, трябва да изчислите какво да съкратите от списъка. Ако харчите повече, отколкото имате, трябва да разберете къде можете да намалите разходите. Това може да е толкова лесно, колкото да си направите обяд у дома, да анулирате членство във фитнес, което не използвате или вместо всекидневна вана, да си взимате душ.

Купуването на неща, които са с големи отстъпки и в намаление, също е лесен и интересен начин на спестяване. Например с лидл брошура освен качествени хранителни продукти, може да намерите разнообразие от всякакви стоки за домашна употреба на изгодна цена. Лидл също така често предлага XXL продукти, които имат невероятно съотношение освен цена-качество, а и именно големи количества на различните продукти.

Можете също така да водите дневник на разходите и да записвате всичко, което харчите за един месец. Съществуват много приложения, които ще ви помогнат да следите разходите, като например Money manager, с който ще може да разпределите разходите си в различни категории и редовно да обновявате разходите си. Или ако правите по-голямата част от разходите си с кредитна или дебитна карта, погледнете извлечението от миналия месец и разберете къде отиват парите ви.

Изплащане на заеми и кредитни карти

Ако сте затънали в дългове или дължите пари по кредитни карти, най-добър вариант е да да изплатите първо онзи дълг, по който се начисляват най-високите лихви. Примерите включват:

 

 1. Кредитни карти
 2. Клубни карти, които в повечето случаи начисляват доста високи лихви
 3. Заеми от банки, които по принцип начисляват по-ниски лихви от кредитните или клубните.
 4. Много е важно да се уверите, че не нарушавате условията на вашите споразумения.

 

Така че дори ако се фокусирате върху изплащане на друг дълг, трябва да покриете поне минималното плащане по всякакви кредитни карти и месечните си задължения по договори за заем.

Поставете си цел за спестяване

Може да звучи невъзможно да се мисли за спестяване, когато сте затънали в дългове, но не е невъзможно и в повечето случаи е наложително. Винаги трябва да има пари настрана за всеки случай.

Спестяванията са пари, на които можете да се върнете, ако имате спешна ситуация, като повреда на колата или непредвидено уволнение.

Когато имате редовен доход, важно е да имате и планиран начин на разходване. Според данъчни и инвестиционни експерти, човек може да раздели разходите си в три категории - разходи, които не може да бъдат отложени, разходи, които са важни, но не и необходими, и спестявания.

Въз основа на тези три разходи влиза в сила 50-30-20 правило за бюджетиране на приходите, при което човек отделя 20% от приходите си за спестявания, 50% за важни и необходими разходи, докато 30% от приходите са посветени на тези разходи, които са важни, но не са необходими. Експертите добавиха, че ако се третира правилно, това правило за пари от 50-30-20 помага на печелившия човек да постигне с лекота всички инвестиционни цели.

В крайна сметка стигаме до заключението, че не е нужно да се лишавате от всичко, за да може да спестите някакви пари. Просто е нужно да управлявате парите си подобаващо, да разпределите разходите си на нужди и удоволствия и просто да знаете кое наистина си заслужава.

Ключови думи:

консулт

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?