Медия без
политическа реклама

Батерия може да пази капацитет 5 години

16 Апр. 2021

Колкото и умен да е вашият телефон, той зависи от батерията. А нейният живот се влошава с течение на времето до точката, в която често трябва да го зареждате два пъти за един ден. Това е повече от разочароващо бреме за собствениците на телефони, а освен това влошаването на литиево-йонните батерии има отрицателно въздействие върху замърсяването и икономиката.

Въпреки това, благодарение на усилията на изследователите в Япония, може да сме по-близо до намирането на решение.

Екип от Японския институт за напреднали науки и технологии (JAIST) изследва нов тип свързващо вещество, направено от съполимер бис-имино-аценафтенхинон-парафенилен (BP), се казва в изявление. Проф. Нороши Мацуми, който ръководи проучването, обясни ситуацията по-просто:

„Докато полуклетката, използваща PVDF като свързващо вещество, показваше само 65% от първоначалния капацитет след около 500 цикъла на разреждане на заряда, полуклетката използваща BP съполимер, показа запазване на капацитета от 95% след над 1700 такива цикъла. "Това означава, че дори при приблизително пет години ежедневно зареждане батериите продължават да имат капацитет, както при първото зареждане." 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

батерии, смартфон, JAIST

Още по темата