facebook
twitter

България

Жителите на "гетото" Орландовци се разбунтуваха срещу мизерията

972
 БГНЕС
Тази революционна ситуация в "Орландовци" е от 2015 г. Оттогава в квартала нищо не се е подобрило.

Жителите на столичния квартал "Орландовци" свикват опълчение срещу дългогодишното безхаберие на централната и местната власт.  Хората са гневни заради постоянното пренебрегване на проблемите на квартала и започват граждански действия. Ще пишем петиции, ще търсим контакти с представители на институциите, това не може да продължава, коментираха от инициативния комитет, който се събра вчера на първа среща. "Орландовци" е част от район "Сердика", от години управляван от кмета на ГЕРБ Тодор Кръстев. 

Кварталът страда от присъщи на гетата хронични проблеми - висока престъпност, занемарена инфраструктура и като цяло лошо качество на живот. "Натрупаха се много случаи на разбити автомобили - крадат се радиа, акумулатори. Кражбите са всекидневие, а полицията само ги регистрира и обещава: "Ще се свържем с вас", коментираха жители на "Орландовци" на първото си опълченско заседание. Освен това въздухът в района е отровен от денонощното горене на гуми и други отпадъци, тротоари изобщо няма, улично осветление - също. Често през нощта токът спира. "Не можем да разберем на режим ли сме, какво се случва. Много от жилищата се отопляват на климатици", разказаха потърпевшите. Според тях не е нормално кварталът с години да отсъства от инвестиционните намерения на общината и никой да не прави нищо за благоустрояването му. "Ще настояваме и за денонощен патрул", категорични са хората.

Напрежението в "Орландовци" през годините периодично ескалира. През 2015 г. се стигна до сериозни сблъсъци след бой между българи и роми, породен от спор за пусната в парка силна музика. Тогава на жандармерията се наложи да пази подстъпите към ромския квартал. Протести имаше и през 2018-а срещу преминаването на тежки камиони през квартала.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

В София и още 10 града въздухът пак е опасно прашен

25.01.2020

1184 1
Опозицията в София поиска референдум за горенето на боклук

23.01.2020

523 1
Стотици протестират в Белград срещу мръсен въздух

18.01.2020

932 5

Коментари

Интервал

Тези проблеми са само в живата част на Орландовци.

Каубой
снимка на Каубой

Този квартал не беше сигански, помня го от 30 години. Надойдоха , построиха къщи върху чия земя? Разрешителни, узаконяване...мръсни думи....

Влез или се регистрирай за да коментираш

×